Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως στην Ισπανία και τη Γαλλία, αποτελεί τουριστική ατραξιόν. Προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες και δημιουργούν τουριστική σαιζόν. Στη χώρα μας μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να προσελκύουν τους πρώτους επισκέπτες. Αναφερόμαστε στα μωβ λιβάδια με τις λεβάντες που στην περίοδο της ανθοφορίας τους, τέλος άνοιξης αρχές καλοκαιριού, δημιουργούν ένα απίθανο θέαμα. Ένα από αυτά βρίσκεται στο χωριό Μεσημέρι, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο προς τη Χαλκιδική.
Φέτος το επισκέφτηκαν για να φωτογραφήσουν και να φωτογραφηθούν περισσότερος κόσμος από κάθε άλλη χρονιά. Στην περιοχή καλλιεργείται λεβάντα περίπου στο 20% των χωραφιών. Το τελικό προϊόν, το αιθέριο έλαιο, εξάγεται σχεδόν στο σύνολο του στο εξωτερικό, σε βιομηχανίες παραγωγής αρωμάτων και φαρμακευτικές εταιρείες. Εκτός από το αιθέριο έλαιο αξιοποιούνται και τα αποξηραμένα άνθη τα οποία χρησιμοποιούνται για αρωματισμό και στολισμό κλειστών χώρων.
Ωστόσο οι επισκέπτες αυτό που θέλουν να δουν είναι τις μωβ εκτάσεις που μοιάζουν σαν πίνακας ζωγραφικής. Ιδιαίτερα την ώρα του δειλινού οι εικόνες είναι μαγευτικές.
Υπήρχαν σκέψεις όλο αυτό να αποτελέσει μέρος ενός τουριστικού πακέτου προσελκύοντας ξένους τουρίστες, ωστόσο ο κορωνοϊός ανέβαλε τα σχέδια.
Γεγονός πάντως είναι πως σιγά σιγά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι ντόπιοι ανακαλύπτουν που αυτό που στέκει μπροστά στα μάτια τους μπορεί να αποδειχτεί θησαυρός, αν του δώσουν και τουριστική διάσταση. Οι λεβάντες, οι ανθισμένες ροδακινιές στον κάμπο της Ημαθίας, οι ηλιόσποροι, οι φορτωμένες πορτοκαλιές και πολλά ακόμη μπορούν να εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας όπως άλλωστε γίνεται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments