Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Οι εξελίξεις με την εξάπλωση του κορονοϊού και τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα έξαρσής του, κάνουν αρκετούς να αναθεωρήσουν τουριστικές συνήθειες. Μάλλον θα πρέπει να ξαναδούμε προορισμούς που δεν τους υπολογίζαμε την περίοδο του καλοκαιριού, με πολύ λιγότερο κόσμο και συνωστισμό, σε διαφορετικό περιβάλλον. Μιλάμε για την επιλογή του βουνού σε αντίθεση με τις παραλίες. Ένας τέτοιος καταπληκτικός τόπος είναι και τα Τζουμέρκα, τα οποία επισκεφτήκαμε παλαιότερα στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού.
Τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά όρη, βρίσκονται στη δυτική Ελλάδα και τμήματά τους ανήκουν στους νομούς Ιωαννίνων, Τρικάλων και Άρτας. Στην ουσία αποτελούν ένα μέρος της οροσειράς της Πίνδου, το οποίο χαρακτηρίζεται από όσους το επισκέφτηκαν και όχι άδικα ως ένας “ορεινός παράδεισος”. Δυστυχώς, αυτός ο παράδεισος δεν αποτελεί ακόμη δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Ενενήντα έξι διάσπαρτα γραφικά χωριά φτιαγμένα κυρίως από πέτρα, οκτώ χιλιάδες κάτοικοι συνολικά, πανύψηλα βουνά και παρθένα δάση, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, τοξοτά γεφύρια και φιλόξενοι άνθρωποι, συνθέτουν ένα σκηνικό μια άλλης αυθεντικής Ελλάδας.
Έχουν άραγε τα Τζουμέρκα, τις προοπτικές αλλά και τα φόντα ώστε να προσελκύσουν μέρους τον κόσμου που πηγαίνει στις παραλίες;
Διαμείναμε στα βόρεια Τζουμέρκα και συγκεκριμένα στα Πράμαντα, ενώ πήγαμε εκδρομές στα καταπληκτικά πετρόκτιστα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες, υποδείγματα παραδοσιακής Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, αλλά και στους Μελισουργούς οι οποίοι ανήκουν στα νότια Τζουμέρκα και το νομό Άρτας. Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουμε την απίστευτη ομορφιά αυτού του τόπου και θεωρούμε πως το φωτογραφικό άλμπουμ αποτυπώνει στο ελάχιστο την πραγματικότητα.
Ένα παρθένο βασίλειο της φύσης, με κατάφυτα βουνά, χαράδρες, ποτάμια, χιονισμένα ακροβούνια ακόμη και την άνοιξη, μα πάνω απ΄όλα η αίσθηση της περηφάνιας, της ανυπότακτης δύναμης μιας περιοχής που χρόνια τώρα βρίσκεται μακριά από τα μάτια των πολλών. Ένα συγκλονιστικά όμορφο οικιστικό σύνολο, το οποίο απλόχερα μοιράζει τα δώρα του, σε όποιο το τιμήσει με την παρουσία του.
Αυτά όμως που μας εξέπληξαν ακόμη περισσότερο – και θεωρούμε πως είναι και τα επιπλέον δυνατά χαρτιά- ήταν οι απρόσμενα υψηλές και ποιοτικές υποδομές στη διαμονή, αλλά και η εξαιρετικά φιλόξενη διάθεση των ντόπιων. Μείναμε αλλά και επισκεφτήκαμε κάποια από τα ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής και κυριολεκτικά εκπλαγήκαμε με το επίπεδο παροχών και υπηρεσιών. Και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές σε σχέση, με αντίστοιχα καταλύματα δημοφιλών προορισμών.
Κάτι επίσης που αναζητά ο ταξιδιώτης όπου πηγαίνει, είναι και η τοπική γαστρονομία. Αν αγαπάτε το ψητό κρέας, τους εκλεκτούς παραδοσιακούς μεζέδες, τα αυθεντικά προϊόντα και το καλό κρασί ή τσίπουρο, εδώ μάλλον θα πείτε φεύγοντας: ” Πρέπει να αρχίσω δίαιτα από Δευτέρα…”

Info…
Στα Τζουμέρκα πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το ταξιδιωτικό γραφείο Splendid Travel με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments