Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ανάμεσα στα πολλά θρησκευτικά μνημεία στην Κύπρο, δέκα περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Παρουσιάζουν όχι μόνο θρησκευτικό αλλά κυρίως ιστορικό ενδιαφέρον και τα επισκέπτονται ακόμη και όσοι δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με την θρησκεία.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, που βρίσκεται στην κοιλάδα της Μαραθάσας στο ορεινό χωριό Καλοπαναγιώτης, στην κεντρική περιοχή του όρους Τροόδος.
Πιθανότατα ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα στα τέλη της Ενετικής κυριαρχίας στην Κύπρο. Η Μονή σήμερα δεν είναι ενεργή, αλλά είναι επισκέψιμη για το κοινό.
Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Λαμπαδίστη, έναν τοπικό άγιο. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τρεις εκκλησίες, του Άγιου Ιωάννη Λαμπαδίστη, του Άγιου Ηρακλείδιου και ένα λατινικό παρεκκλήσι. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα. Σε μια από αυτές του 14ου αιώνα, οι Ρωμαίοι στρατιώτες που οδηγούν τον Ιησού στη σταύρωση απεικονίζονται ως δυτικοί ιππότες.
Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ηρακλείδιο, τον πρώτο επίσκοπο Ταμάσου, ο οποίος λέγεται ότι χειροτονήθηκε από τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα το 45 μ.Χ. στις όχθες του Σέτραχου, του ποταμιού που περνά ανάμεσα από το μοναστήρι και το χωριό Καλοπαναγιώτης.
Η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους ενώ το μοναστήρι δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι εισέρχεσαι σε μεσαιωνική εποχή. Είναι καλοδιατηρημένο και οργανωμένο, και προκαλεί εντύπωση η σημαία της επανάστασης που κυματίζει πάνω από αυτό.
Από το χωριό Καλοπαναγιώτης που βρίσκεται ψηλότερα από το Μοναστήρι, θα σας βοηθήσει ένα τελεφερίκ για να το προσεγγίσετε ευκολότερα.

Info…
Στην Κύπρο πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε με επιτυχία το γραφείο της Αθήνας του υφυπουργείου τουρισμού της Κύπρου.

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments