Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Από τότε που ο τουρισμός πήρε μπρος στα Γιάννενα (δηλαδή τα τελευταία χρόνια) άνοιξε η όρεξη και στην γαστρονομία της πόλης.
Η εστίαση σε κάθε της εκδοχή έχει κάνει ποιοτικά και ποσοτικά άλματα και διαμορφώνει σταδιακά την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα των Ιωαννίνων. Νέοι άνθρωποι επέστρεψαν στον τόπο τους και άρχισαν να ασχολούνται με αυτήν, επιστρατεύοντας πολλές φορές μαμάδες κα γιαγιάδες με τις παραδοσιακές συνταγές τις οποίες εξελίσσουν αλλά ευτυχώς δεν αποδομούν.
Η post modern cuisine με υλικά ντόπιας παραγωγής και τον πλούτο της λίμνης, κυριαρχεί στην πόλη, είτε από ντόπιους είτε από άλλους μάγειρες που ήρθαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα Γιάννενα, φέρνοντας μαζί τους νέες μαγειρικές τεχνικές.
Από κοντά και εταιρείες όπως η Food Paths που προωθούν την ντόπια κουζίνα συνδέοντας την με τον τουρισμό.
Ήδη είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια για την δημιουργία στην πόλη ενός Food Council, που θα φέρει κοντά τους εστιάτορες με τους παραγωγούς και τους ανθρώπους του τουρισμού. Επίσης ο τοπικός Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία καταγραφής των εστιατόρων και των παραγωγών της περιοχής, προκειμένου να τους φέρει κοντά να γνωριστούν μεταξύ τους και να ξεκινήσουν συνεργασίες.
Μια παλιά συνήθεια των Γιαννιωτών να επισκέπτονται τα τσιπουράδικα της πόλης πολύ συχνά μετά την δουλειά, μπαίνει στα πλάνα προβολής ώστε τα Γιάννενα να αποκτήσουν την ανάλογη φήμη όπως συμβαίνει με τον Βόλο.
Γενικότερα στα Γιάννενα υπάρχει ένας γαστρονομικός οργασμός που έχει προσελκύσει νέους ανθρώπους στο χώρο, ενώ έχει συνδεθεί με τον τουρισμό που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει συνεχώς. Η παλιά επίπεδη γαστρονομία της πόλης ανασυντάσσεται και κάνει άλματα, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν των Ιωαννίνων. Δημιουργήθηκαν ή αναβαθμίστηκαν εστιατόρια και ταβέρνες που πλέον δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν από τα γνωστά επώνυμα εστιατόρια άλλων μεγάλων πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ούτε σε ποικιλία, ούτε σε ποιότητα, ούτε σε σέρβις.
Από κοντά και τα παραδοσιακά γλυκά, όπως ο μπακλαβάς, που πλέον εξάγονται και προβάλουν τα Γιάννενα σε όλο τον κόσμο.
Έτσι την επόμενη φορά που θα πάτε στα Γιάννενα για το μόνο που θα στεναχωρηθείτε είναι για τα παραπανίσια κιλά που θα έχετε φεύγοντας…

Info…

Στα Γιάννενα πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε για λογαριασμό του Δήμου Ιωαννίνων η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments