Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στην όμορφη χώρα μας γαλαζοπράσινα νερά δεν υπάρχουν μόνο στις γνωστές διάσημες παραλίες που κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από κόσμο, ο οποίος κλέβει κάτι από την ομορφιά τους. Υπάρχουν και στα πεντακάθαρα ποτάμια. Όπως στον Βοϊδομάτη ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης.
Για να τα δείτε θα πρέπει να επισκεφτείτε το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Βοϊδαμάτη ή γεφύρι της Κλειδωνιάς ή γεφύρι Κλειδωνιάβιστας. Βρίσκεται δυο χιλιόμετρα από το χωριό Κλειδωνιά και περίπου 20 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα. Το γεφύρι χτίστηκε ή για την ακρίβεια ξαναχτίστηκε το 1853 με δαπάνες της ευεργέτιδας Μπαλκίζ Χανούμ, συζύγου του Μακήλ Πασά, η οποία έδωσε για την κατασκευή του 37.000 γρόσια. Σκοπός ήταν να διευκολύνει την πρόσβαση των ντόπιων προς τον κάμπο της Κόνιτσας.
Σήμερα το γεφύρι και η γύρω περιοχή είναι από τα πιο μαγευτικά μέρη της Ελλάδας. Σε λίγα μέρη της χώρας μας έχεις τόσο έντονη επαφή με την φύση. Οι εικόνες που χαρίζουν τα αιωνόβια πλατάνια, το ποτάμι που κυλά ανάμεσα τους και το πέτρινο γεφύρι απλά σε καθηλώνουν.
Αντικρίζοντας τα γαλαζοπράσινα νερά του Βοϊδομάτη πολλές φορές θα σε προκαλέσουν να βουτήξεις αλλά προσοχή τα νερό είναι πολύ δροσερό.
Το γεφύρι έχει συνδέσει το όνομα του με ιστορίες από τότε που ανεκπλήρωτοι έρωτες, ζήλιες και φθόνοι πληρώνονταν με αίμα. Θα τις μάθετε καθώς θα ξεκουράζεστε στη σκιά του.
Στην περιοχή που αποτελεί μέρος του προστατευόμενου εθνικού πάρκου Βίκου – Αώου, λειτουργεί κέντρο πληροφόρησης όπου οι εξαιρετικοί υπάλληλοι του θα σας ενημερώσουν για την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Επίσης από το γεφύρι ξεκινά λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί προς τη χαράδρα του Βίκου καθώς αποτελεί το ένα άκρο του.

Info…

Το γεφύρι του Βοϊδομάτη απέχει 15 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και 52 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα.
Στην περιοχή πήγαμε στα πλαίσια ταξιδιού εξοικείωσης (fam trip) που οργάνωσε ο δραστήριος Δήμος Κόνιτσας με την συνεργασία της εταιρείας CK Strategies με την οποία συνεργάζεται σε θέματα τουριστικής προβολής και μάρκετινγκ.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments