Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Αν ποτέ επιλέξετε την Κρήτη για τις διακοπές σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τα Ανώγεια, για να καταλάβετε σε πιο νησί βρίσκεστε καθώς εκεί θα συναντήσεις την αυθεντική Κρήτη. Το καταλαβαίνεις αμέσως από τις παραδοσιακές ενδυμασίες των κατοίκων, από την βαριά προφορά τους, από την ιδιότυπη διάλεκτο που χρησιμοποιούν στην οποία περιλαμβάνονται έως και σήμερα, ατόφιες λέξεις της αρχαίας ελληνικής.
Είναι το χωριό του θρυλικού Νίκου Ξυλούρη, του οποίου το σπίτι βρίσκεται στη γειτονιά Περαχώρι, αλλά και άλλων σπουδαίων λυράρηδων .
Ανυπότακτες καρδιές οι κάτοικοι των Ανωγείων είδαν το χωριό τους να καίγεται και να καταστρέφεται από τους κατακτητές τρεις φορές. Τις δυο στην Οθωμανική περίοδο και την τρίτη κατά την γερμανική κατοχή καθώς εκεί ήταν το κέντρο της Κρητικής αντίστασης.
Σήμερα είναι ένα όμορφο χωριό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Καθίστε στους καφενέδες και τις ταβέρνες των Ανωγείων και δοκιμάστε την ντόπια κρητική κουζίνα, παρέα με τους ντόπιους που είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και καταδεκτικοί και πάντα πρόθυμοι να σας μιλήσουν για το χωριό τους και να σας διηγηθούν ιστορίες. Αγοράστε παραδοσιακά υφαντά που τα δημιουργούν οι γυναίκες του χωριού αλλά και παραδοσιακές δερμάτινες μπότες.

Info…

Τα Ανώγεια βρίσκονται στο νομό Ρεθύμνης, σε υψόμετρο 730 μέτρων, στη ράχη του υψώματος Αρμί, του Ψηλορείτη. Το όνομά τους οφείλεται στην τοποθεσία που είναι χτισμένα, δηλαδή στην άνω γη. Έχουν πληθυσμό περίπου δυόμιση χιλιάδων κατοίκων, και απέχουν 36χλμ από το Ηράκλειο και 54χλμ από το Ρέθυμνο.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments