Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όταν το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Athos Hellas Travel Center, που συχνά μας εκπλήσσει με τις προτάσεις του, ανακοίνωσε πως θα δρομολογήσει απευθείας πτήση τσάρτερ για τη Σμύρνη, έμοιαζε σαν μια ευκαιρία που δεν έπρεπε να πάει χαμένη. Μπορεί οι δρόμοι στην Τουρκία να βελτιωθήκαν θεαματικά και οι αποστάσεις να έχουν μικρύνει επίσης θεαματικά, ωστόσο ένα οδικό ταξίδι στην ιδιαίτερη αυτή πόλη έχει την ταλαιπωρία του. Άλλωστε απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Σμύρνη είχαμε να δούμε στη Θεσσαλονίκη από την εποχή της Ellinair.
Το πρόγραμμα της εκδρομής ήταν εξαήμερο και περιελάμβανε όχι μόνο τη Σμύρνη άλλα ένα μεγάλο μέρος από τα μικρασιάτικα παράλια, από το Αϊβαλί μέχρι την Έφεσο και το Κουσάντασι.
Η Σμύρνη που επανίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος διαβλέποντας την στρατηγική της θέση, με την τόσο βάρια ιστορία για μας τους Έλληνες, είναι σήμερα μια σύγχρονη μεγαλούπολη τριών εκατομμυρίων κατοίκων με μεγάλες λεωφόρους, εντυπωσιακά κτίρια, μια εξαιρετική παραλιακή ζώνη και πολύ κίνηση στους δρόμους.
Και να φανταστεί κανείς πως μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ήταν μια παραγκούπολη κατακλυσμένη από μετανάστες που έφταναν κατά χιλιάδες από την Ανατολία, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο μεγαλύτερο εξαγωγικό λιμάνι της χώρας. Ωστόσο ένα μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα μετέτρεψε τις περισσότερες από αυτές τις περιοχές σε σύγχρονες συνοικίες μιας μεγαλούπολης που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από αντίστοιχες Ευρωπαϊκές.
Καθώς η Σμύρνη βρίσκεται στον μυχό του ομώνυμου κόλπου, το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της πόλης είναι η παραλία της η οποία είναι πλήρως αξιοποιημένη. Δεκάδες χιλιόμετρα πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων, χώρων πρασίνου, άθλησης, ξεκούρασης και αναψυχής, χαρίζουν ευχάριστες στιγμές σε ντόπιους και επισκέπτες.
Η πλατεία του άλλοτε Διοικητηρίου (Κονάκ) είναι το πιο γνωστό τοπόσημο της πόλης. Στο κέντρο της στέκει το σύμβολο της πόλης, ο Πύργος του Ρολογιού ή Saat Kulesi, δώρο του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου του Β’ για την 25η επέτειο της στέψης του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ του Β’. Έχει ύψους 25 μέτρων, χτίστηκε το 1901 και φιλοξενεί 4 ρολόγια στο πάνω μέρος του και 4 βρύσες στη βάση του.
Απέναντι βρίσκεται η αποβάθρα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με την οποία μπορεί κάποιος να φτάσει εύκολα στο απέναντι Κορδελιό και άλλους οικισμούς του κόλπου. Η Σμύρνη διαθέτει επίσης μέτρο, τραμ και αστικά λεωφορεία, όλα σε εξαιρετικό επίπεδο που βοηθούν τους επισκέπτες να κινηθούν με άνεση στην πόλη. Το εισιτήριο κάθε διαδρομής κοστίζει περίπου μισό ευρώ.
Η αρχαία αγορά είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης που αξίζει να επισκεφτείτε. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό υπαίθριο μουσείο, κέντρο της πόλης στα αρχαία χρόνια. Πέριξ της αρχαίας αγοράς υπάρχουν παλιές συνοικίες της πόλης με πολλά ελληνικά σπίτια που κάποτε έδιναν το ρυθμό της πόλης.
Παλιά ελληνικά σπίτια θα δείτε επίσης στην περιοχή Alsancak. Είναι μια από τις πιο elegant περιοχές της Σμύρνης, κέντρο της δυτικού τύπου νυχτερινής διασκέδασης.
Στο κέντρο της πόλης υπάρχει το Kemeralti,το μεγαλύτερο παζάρι στον κόσμο. Μπορείτε να περάσετε ατέλειωτες ώρες περιδιαβαίνοντας τα στενά του που είναι γεμάτα μαγαζιά που πουλούν τα πάντα σε συνθήκες ανατολής…
Για αυτά και άλλα πολλά θα αναφερθούμε αναλυτικά σε ξεχωριστές προσεχείς αναρτήσεις με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μείνετε συντονισμένοι…

Info…
Στη Σμύρνη πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που το Πάσχα δρομολόγησε απευθείας πτήση τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη και αναμένουμε να το επαναλάβει…

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments