Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Και όμως υπάρχει ένα χωριό σε αυτή τη χώρα, που κάθε ταξιδευτής θα το θεωρούσε ως έναν μικρό θησαυρό. Ένα μέρος που θα φας στου Νίκου ή στον Λευτέρη, θα ψωνίσεις από τον Στρατή, θα πιεις τον καφέ ή το ποτό σου στην Τούλα και θα πάρεις έργα λαϊκής τέχνης από την Νίκη…
Εδώ δεν έχεις πολλές επιλογές, αλλά έχεις μια σπάνια στην εποχή μας αυθεντικότητα. Ένα ψαροχώρι στολίδι στο βόρειο Αιγαίο που ατενίζει τις ακτές τις Τουρκίας, με την επιβλητική Παναγιά Γοργόνα πάνω στα βράχια στην άκρη του μικρού λιμανιού. Και το όνομα του χωριού αυτού, Σκάλα Συκαμιάς στο νησί της Λέσβου.
Εδώ ξαπόσταινε ο Στρατής Μυριβήλης, στη γνωστή Μουριά, σχεδόν 130 ετών σήμερα. Ο τόπος που ο κάθε επισκέπτης γίνεται ντόπιος στο χωριό και χάνεται στα κρυστάλλινα νερά του αιγαίου και τους απέραντους ελαιώνες. Εδώ είναι ο τόπος που όταν θα πας για ένα μπάνιο στη θάλασσα δίπλα στο εκκλησάκι και τον Πλάτανο, θα σου φωνάξει ο ψαράς που ξεμπερδεύει τα δίχτυα του, ναι έτσι το λένε εδώ, “έεεεϊ, μη πας απκεί, έχ κρύα ρεύματα σήμερα, πάνε απτή Κάγια”.
Είναι το μέρος που θα πας στο ταβερνάκι και δεν θα σου δώσουν τον κατάλογο, αλλά θα σου πούνε σήμερα έχουμε αυτά τα φρέσκα ψάρια ή έλα να τα δεις. Φυσικά και δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για να απολαύσεις το ούζο, το καλό όπως λένε στο μικρό αυτό λιμανάκι. Τι και αν οι παραλίες δεν έχουν αμμουδιά; Τα νερά είναι πεντακάθρα, οι καρδιές τον ανθρώπων ζεστές και το τοπίο προικισμένο με περίσσια αγάπη από τον φυσικό δημιουργό. Ιδανικός προορισμός για οικογενειακές διακοπές, την απόλυτη ηρεμία του πνεύματος αλλά και την αποτοξίνωση από τον επιτακτικό ρυθμό της πόλης χωρίς να σημαίνει ότι τα μικρά ξενοδοχεία και δωμάτια δεν σου προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίας, ακόμη και 50άρι ίντερνετ…
Τι να το κάνεις όμως όταν βρίσκεσαι στο χωριό που η λέξη φιλοξενία και πολιτισμός θα μπορούσαν να είναι συνώνυμα με τους ντόπιους και την μεγαλοκαρδία τους. Εδώ που σε κάνουν να αισθάνεσαι γεμάτος, αλλά το απέραντο γαλάζιο στον βυθό της θάλασσας και ο γαλαξίας με τα εκατομμύρια άστρα, σε προκαλούν να χάνεις το βλέμμα σου στο άπειρο με δέος και να απορείς για το πόσο μικρός μπορεί να είσαι. Σκάλα Συκαμιάς, ένας αυθεντικός προορισμός που αξίζει να τον επισκεφτεί καθένας από εμάς.
Βρίσκεται 48 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη και φτάνεις με το αυτοκίνητο σου, με ταξί ή ΚΤΕΛ.

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments