Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η Σκάλα είναι το επίνειο της Πάτμου και το κέντρο της τουριστικής ζωής του νησιού. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού στην ανατολική πλευρά του, στη στενή λωρίδα γης που ενώνει τους δυο κύριους όγκους του όμορφου νησιού.
Εκεί φτάνουν τα καράβια της ακτοπλοΐας το ίδιο και τα κρουαζιερόπλοια, από εκεί ξεκινούν όλοι οι δρόμοι που σε οδηγούν σε διάφορες τοποθεσίες της Πάτμου, από εκεί ανηφορίζεις για τη Χώρα που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, με το διάσημο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που είναι ορατό από τη Σκάλα και προκαλεί δέος.
Πρόκειται για έναν από τους πιο elegant οικισμούς του Αιγαίου που αναπτύσσεται γύρω από το φυσικό λιμάνι και στον οποίο οι τουρίστες περνούν ευχάριστα το χρόνο τους. Η Σκάλα είναι γεμάτη από τουριστικά και εμπορικά καταστήματα, από καφέ, μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες, όλα υψηλής αισθητικής. Θα βρείτε επίσης πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα, ενώ στο λιμάνι δένουν πολλά πολυτελή γιοτ.
Όλα αυτά σε μια απολύτως νησιωτική ατμόσφαιρα με ορατές τις ιταλικές επιρροές από την εποχή της Ιταλοκρατίας. Για την Πάτμο η Σκάλα είναι η εντυπωσιακή βιτρίνα της.
Η ιστορία αναφέρει πως η Σκάλα ήταν από τον 16ο αιώνα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου και ασφαλές αγκυροβόλιο.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα της είναι ένα εντυπωσιακό κτήριο που δέσποζε στην προκυμαία. Οι ντόπιοι το ονομάζουν το Ιταλικό κτήριο καθώς κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το 1932 την εποχή της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Σήμερα είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Κάθε φορά που φτάνουν κρουαζιερόπλοια, δηλαδή την καλοκαιρινή περίοδο σχεδόν κάθε μέρα, η Σκάλα γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο. Οι περισσότεροι κατευθύνονται στη Χώρα για να επισκεφτούν το διάσημο μοναστήρι και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Μετά επιστρέφουν στη Σκάλα για βόλτα στα σοκάκια της, για shopping, για καφέ ή φαγητό. Αργά το απόγευμα η ατμόσφαιρα ηρεμεί.

Info…

Περισσότερες πληροφορίες για την Πάτμο και όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα βρείτε στην χρηστική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που μεταξύ άλλων φροντίζει για την τουριστική προβολή των νησιών. https://www.aegeanislands.gr/

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments