Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα διαμάντια του Πορτογαλικού τουρισμού είναι η Σίντρα. Πρόκειται για μια περιοχή που κάποτε οι Πορτογάλοι βασιλείς και οι ευγενείς που τους ακολουθούσαν, επέλεξαν για την θερινή τους κατοικία. Γι΄αυτό και προίκισαν την Σίντρα με παλάτια και επαύλεις που σήμερα προσελκύουν καθημερινά χιλιάδες τουρίστες. Πριν από αυτούς ήταν οι Μαυριτανοί που και αυτοί έφτιαξαν την περιοχή εντυπωσιακά κτίσματα. Αυτή την ιστορική τους περίοδο, την περίοδο της Μαυριτανικής κατοχής, οι πορτογάλοι δεν την κρύβουν κάτω από το χαλί της ιστορίας, αλλά την αναδεικνύουν με προφανή οφέλη.
Σήμερα η Σίντρα είναι μια μικρή πόλη 30 χιλιάδων κατοίκων, η οποία ζει κυριολεκτικά από τον τουρισμό και για τον τουρισμό. Φτάνεις εύκολα σ΄αυτήν από την πρωτεύουσα Λισαβώνα, ακόμη και με τρένο σε λιγότερο από μια ώρα.
Το πρώτο παλάτι που συναντάς είναι το Palacio National de Sintra που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Σε εντυπωσιάζει απ΄έξω κυρίως με τις δυο ψηλές λευκές καμινάδες σε σχήμα κώνου, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν. Άρχισε να χτίζεται από τον βασιλιά Dinis (1279-1325) και ολοκληρώθηκε επί Manuel I (1495-1521). Όταν μπαίνεις μέσα για να περιηγηθείς, έχεις την αίσθηση πως το παλάτι κατοικείται ακόμη από κάποιον Πορτογάλο βασιλιά τον οποίο θα συναντήσεις σε κάποια από τις εντυπωσιακές αίθουσες του. Αυτή την εποχή είναι σε φάση ανακαίνισης.
Το πιο διάσημο παλάτι της Σίντρα και αυτό που παίρνει τα περισσότερα like στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το Palacio National da Pena. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο εντυπωσιακό κτίσμα που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, στη μέση του εθνικού πάρκου της Σίντρα. Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελεί λαμπρό δείγμα του πορτογαλικού ρομαντισμού. Αυτό που σε εντυπωσιάζει περισσότερο είναι τα έντονα χρώματα του.
Το εντυπωσιακό κάστρο Dos Mouros είναι δημιούργημα των Μαυριτανών και περπατώντας πάνω στα τείχη του θα θαυμάσετε την εκπληκτική θέα της Σίντρα και την ευρύτερη καταπράσινη περιοχή. Άλλωστε το κάστρο χτίστηκε για να παρατηρεί και να ελέγχει όλη την περιοχή
Υπάρχουν πολλά ακόμη εκπληκτικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα στην Σίντρα. Κάποια είναι επισκέψιμοι ισοτοπικοί χώροι και κάποια άλλα απέκτησαν άλλες χρήσεις όπως ξενοδοχεία.
Καλό είναι να μείνετε έστω και μια βραδιά στη Σίντρα για να προλάβετε να δείτε τα περισσότερα αλλά και να ζήσετε την νυχτερινή ζωή της πόλης. Πριν φύγετε περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια της, καθίστε σε κάποιο μπαρ για να απολαύσετε τι άλλο, τα περίφημα πορτογαλικά κρασιά.

Info…
Στην Σίντρα πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel που εδώ και δεκαετίες ασχολείται με ταξίδια σε προορισμούς της Ιβηρικής χερσονήσου. Η μετάβαση έγινε με απευθείας πτήση της Aegean από την Αθήνα στη Λισαβώνα.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar