Κείμενο – φωτογραφίες: Ηλέκτρα Αντωνιάδου

Οι Άγγλοι μπορεί να μην έχουν τις θάλασσές μας, ούτε μια παραλιακή σαν της Θεσσαλονίκης, έχουν όμως κάτι πολύ σημαντικό: τα κανάλια τους.

Τα κανάλια της Αγγλίας συνθέτουν ένα πυκνό υδάτινο ιστό χιλιάδων χιλιομέτρων, το οποίο ξεκίνησε ως δίκτυο μεταφορών και άρδευσης, εξελίχθηκε σε κύριο μοχλό ανάπτυξης κατά τη βιομηχανική επανάσταση, και έφτασε σήμερα να χρησιμοποιείται για αναψυχή, κωπηλασία, πεζοπορία, ως καταφύγιο ψαριών και πτηνών αλλά και ως …κατοικία, καθώς χιλιάδες είναι οι Άγγλοι που επιλέγουν να ζουν μόνιμα στις 35.000 βάρκες που υπάρχουν διάσπαρτες σε μαρίνες και σε όχθες καναλιών σε όλη τη χώρα. 

Κάναμε ποδήλατο κατά μήκος του καναλιού Ληντς – Λίβερπουλ, συνολικού μήκους άνω των 200 χιλιομέτρων, που ενώνει τις πόλεις Λίβερπουλ και Ληντς, διασχίζοντας μεγάλο τμήμα της βόρειας Αγγλίας. Ακριβώς δίπλα στο κανάλι υπάρχει ένα συνεχές ομαλό μονοπάτι πλάτους 2-3 μέτρων, καλά διατηρημένο, πεντακάθαρο, σε μερικά σημεία ασφαλτοστρωμένο και το οποίο προσφέρεται για ατέλειωτες βόλτες, αλλά και για μία ιδανική ευκαιρία να ηρεμήσεις και να έρθεις κοντά στη φύση, περπατώντας ή ποδηλατώντας ανάμεσα στα δέντρα και δίπλα στις αγριόπαπιες, τις χήνες και τους κύκνους.

Όταν έχει άπνοια, το νερό του καναλιού είναι γυαλί και καθρεφτίζονται οι βάρκες, τα δασάκια και τα σπίτια, συνθέτοντας ένα μαγευτικό τοπίο, ενώ όταν φυσάει, το νερό ρυτιδώνεται και αντανακλά τις αχτίδες του ήλιου μέσα από αμέτρητες παιχνιδιάρικες κυματώσεις.

Στη φύση που βασιλεύει ανενόχλητη γύρω από το κανάλι ζουν πολλά έντομα, πτηνά, τρωκτικά και οστρακόδερμα, όπως λιβελούλες και ελικοπτεράκια, νεροπουλάδες και νερόκοτες, νεροαρουραίοι αλλά και η καραβίδα με τις λευκές δαγκάνες, ενδημικό είδος που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ιδιαίτερο θέαμα κατά μήκος του καναλιού αποτελούν τα δεκάδες locks, ελληνιστί δεξαμενές ανύψωσης, κάτι σαν «πλωτά ασανσέρ» που ανεβάζουν και κατεβάζουν τις βάρκες σε διαφορετικές στάθμες, ανοιγοκλείνοντας ογκώδη ξύλινα φράγματα, που γεμίζουν και αδειάζουν από νερό. Τα λοκς είναι απομεινάρι της παλιάς εποχής, όταν οι πλωτές μεταφορές ήταν ζωτικού χαρακτήρα, και είναι σήμερα πολύ γραφικά, έχοντας συντηρηθεί και παραμείνει όπως τότε.

Τυχεροί οι Άγγλοι πεζοί και ποδηλάτες που έχουν αυτόν τον αστείρευτο πνεύμονα πρασίνου με τα αμέτρητα χιλιόμετρα πεζόδρομου …αποκλειστικά για την πάρτη τους!

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments