Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Ανηφορίζοντας την πλατεία Αριστοτέλους και αφού περάσει κανείς το άγαλμα του Βενιζέλου, ανάμεσα στις οδούς Ολύμπου και Φιλίππου βρίσκεται η Ρωμαϊκή Αγορά, ένα από τα σημαντικότερα Ρωμαϊκά Μνημεία της Θεσσαλονίκης. Για σχεδόν τρεις αιώνες αποτελούσε σημείο αναφοράς καθώς ήταν κοινωνικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο της πόλης. Χτίστηκε ανάμεσα στον 2ο και τον 3ο αιώνα και εκεί βρίσκονταν δημόσια κτίρια και διάφοροι χώροι. Έως και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Θεσσαλονίκη, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως παρ’ ολίγον δεν θα γνωρίζαμε την ύπαρξη της αφού το 1966 παρόλη την ανακάλυψη σημαντικών αρχαιοτήτων υπήρχε ο σκοπός να κτιστεί σε αυτό το σημείο το Δικαστικό Μέγαρο. Ο μόνος που προσπάθησε για την διάσωση της, παρά τις απειλές που δέχθηκε, ήταν ο Φώτης Πέτσας, ο οποίος αναστήλωσε το μοναδικό κίονα που βρέθηκε και έτσι η σπουδαιότητα του χώρου δεν μπορούσε πια να αγνοηθεί. Έκτοτε αποκαλύφθηκαν τμήματα ορθογώνιας μαρμαροστρωμένης πλατείας 145 μέτρων και πλάτους 90 μέτρων με μεγάλες κιονοστοιχίες, ωδείο με κερκίδες και σκηνή, χώρος θεαμάτων, λουτρό και μεγάλες στοές με πιο σημαντική εξ αυτών την «κρυπτή στοά».
Οι επισκέπτες της πόλης, μπορούν να επισκεφτούν τον χώρο της Ρωμαϊκής αγοράς και να τον θαυμάσουν από πολύ κοντά.. Η Ρωμαϊκή Αγορά που χαρακτηρίστηκε Αρχαιολογικός χώρος το 1969, όταν διασώθηκε και επίσημα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά υπαίθρια μνημεία της πόλης και μπορεί να την θαυμάσει κανείς όλες τις ώρες της ημέρας αφού μπορεί να γίνει μέρος της «μεγάλης παρέας» των νέων που κάθονται γύρω από αυτήν.
Συχνά εντός του αρχαιολογικού χώρου γίνονται εκδηλώσεις που της δίνουν ζωντάνια και αποτελούν ευκαιρία για την προσέλκυση νεανικού κοινού.
Επίσης ο «αέρας» της Αγοράς δίνει μία διαφορετική αίσθηση και μία ιδιαίτερη αύρα στην περιοχή που την κάνει ακόμα πιο όμορφη.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments