Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στην παλαιά πόλη της Ρόδου, αυτό που κυριαρχεί είναι το μεσαιωνικό της παρελθόν. αυτό που δημιούργησαν οι Ιωαννίτες Ιππότες με τα περίτεχνα κτιριακά δημιουργήματα τους. Ωστόσο υπάρχει κάτι στη μεσαιωνική πόλη που θυμίζει πως όλα στο νησί ξεκίνησαν πολλούς αιώνες πριν, από την αρχαιότητα και τους αρχαίους Έλληνες. Πρόκειται για έναν αρχαίο ναό του 3ου αιώνα π.Χ., αφιερωμένο στην Αφροδίτη. Βρίσκεται κοντά στην πύλη Ταρσανά στα βορειοανατολικά τείχη, μεταξύ του σημερινού εμπορικού λιμένα και το Μανδράκι. Περικυκλωμένος από μεσαιωνικά κτίρια είναι σαν να ανταγωνίζονται δυο διαφορετικές περίοδοι της ιστορίας της Ρόδου.
Η λατρεία της Αφροδίτης συνηθιζόταν κοντά στη θάλασσα στις αρχαίες πόλεις. Ο ναός είναι μικρών διαστάσεων, ιωνικού ρυθμού, σε σχήμα Π, δομημένος με πωρόλιθο και επένδυση κονιάματος. Ένα άγαλμα της Αιδούμενης Αφροδίτης που βρίσκεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, εικάζεται πως ήταν το λατρευτικό άγαλμα της θεάς Αφροδίτης στο ναό.

Ο ναός επισκευάστηκε πολλές φορές στην αρχαιότητα. Η αποκατάστασή του έγινε όταν το νησί ήταν υπό ιταλική κατοχή.
Info…
Στη Ρόδο πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που διοργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Choice Travel Greece, σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης και την Aegean.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments