Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν σας αρέσουν πολύ τα παλάτια, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την Σίντρα. Είναι ένα θέρετρο 30 χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο της μιας ώρας από τη Λισαβώνα.
Καθώς την επέλεξε η βασιλική οικογένεια της Πορτογαλίας για θερινή της κατοικία, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν πορτογάλοι ευγενείς χτίζοντας ο καθένας τη δική του έπαυλη.
Στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον έξι επισκέψιμα παλάτια και άλλα εντυπωσιακά κτήρια άξια θαυμασμού.
Ένα από αυτά είναι το Quinta da Regaleiraο και βρίσκεται στις παρυφές της πόλης. Θεωρείται ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Σίντρα και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, μαζί με τα άλλα παλάτια της περιοχής, όπως τα Quinta do Relógio , Pena , Monserrate και Seteais.
Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Luigi Manini και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1904. Μεγάλο μέρος του ολοκληρώθηκε το 1910 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως ιδιωτική κατοικία. Άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες, μέχρι και γιαπωνέζικη εταιρεία το αγόρασε το 1987, μέχρι να περάσει τελικά στα χέρια του τοπικού Δήμου. Μετά από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης άνοιξε στο κοινό τον Ιούνιο του 1998 και παράλληλα άρχισε να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο αρχικός του ιδιοκτήτης Καρβάλιο Μόντειρο, ήθελε να φτιάξει ένα συγκλονιστικό μέρος που θα μπορούσε να συλλέξει σύμβολα που αντικατόπτριζαν το πάθος του για μυστηριακές δοξασίες. Δημιούργησε ένα συγκρότημα με αινιγματικά κτίρια που φέρεται να αποτελούσαν σύμβολα που σχετίζονται με την αλχημεία και άλλες περίεργες αιρέσεις.
Η αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε ρωμαϊκά , γοτθικά και αναγεννησιακά χαρακτηριστικά καθώς και ρυθμό νέο-εμμανουελίνο που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον περίτεχνο στολισμό των εισόδων και παραθύρων του κτιρίου.
Το συγκρότημα αποτελείται από ένα εντυπωσιακό παλάτι, ένα παρεκκλήσι, και ένα μεγάλο πάρκο με λίμνες, αγάλματα, σπηλιές , πηγάδια, παγκάκια, σιντριβάνια και μια τεράστια ποικιλία από εξαιρετικές κατασκευές. Περιλαμβάνει επίσης ένα εκτεταμένο και αινιγματικό σύστημα σηράγγων, που έχουν πολλά σημεία εισόδου
Εντύπωση και μεγάλο ενδιαφέρον στους επισκέπτες προκαλούν δυο μεγάλα πηγάδια που βρίσκονται στον κήπο και μοιάζουν με υπόγειους πύργους επενδυμένους με σκάλες. Αυτά τα πηγάδια δεν χρησίμευσαν ποτέ ως πηγές νερού. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήθηκαν για μυστηριακές τελετές μύησης. Οι σήραγγες που αναφέραμε παραπάνω συνδέουν αυτά τα πηγάδια μεταξύ τους.
Το Quinta da Regaleiraο είναι ένα από τα πιο περίεργα παλάτια που υπάρχουν στον κόσμο , προφανώς λόγω των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων του πάμπλουτου αρχικού του ιδιοκτήτη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Το επισκέπτονται και ελληνικά σχολεία όπως είδαμε γραμμένο στους εξωτερικούς τοίχους.

Info…
Στην Σίντρα πήγαμε το Μάρτιο, στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel που εδώ και δεκαετίες ασχολείται με ταξίδια σε προορισμούς της Ιβηρικής χερσονήσου. Η μετάβαση έγινε με απευθείας πτήση της Aegean από την Αθήνα στη Λισαβώνα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments