Κείμενο – φωτογραφίες:  Omorfa Taxidia

 

Είναι απορίας άξιο πως η τουριστική φήμη της Πρέβεζας, δεν είναι ακόμη ψηλότερα, στο χρηματιστήριο των τουριστικών αξιών. Και αυτό γιατί από μόνη της είναι ένας πλήρης προορισμός 12 μηνών, που μπορεί να προσφέρει τα πάντα στον επισκέπτη. Είναι όμορφη, ήσυχη, περιποιημένη, με απίστευτη γαστρονομία (κυρίως λόγω Αμβρακικού Κόλπου)  αλλά και περικυκλωμένη από μοναδικές ομορφιές και τόνους ιστορίας.

Ίσως να ήταν η δύσκολη πρόσβαση τα προηγούμενα χρόνια που την κράτησαν τουριστικά πίσω,  ωστόσο αυτό άλλαξε και πλέον νέα οδικά  δίκτυα την έφεραν πιο κοντά σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει  δίπλα της και το αεροδρόμιο του Ακτίου που στο μεταξύ αναβαθμίστηκε. Γι΄αυτό και ο τουρισμός στην Πρέβεζα αυξάνεται σταδιακά και ακόμη περισσότερο η ικανοποίηση των επισκεπτών από τον προορισμό.

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ο οποίος αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά της πλεονεκτήματα. Ο Αμβρακικός δεν προσφέρει μόνο συναρπαστικές  περιηγήσεις για παρατήρηση δελφινιών και μπάνιο σε όμορφες παραλίες, αλλά και εξαιρετικά αλιεύματα που στις παραδοσιακές ταβέρνες της Πρέβεζας απογειώνουν την γεύση. Οι γαρίδες (γάμπαρη), οι σαρδέλες, οι κουτσομούρες, οι κέφαλοι (πετάλι) του Αμβρακικού, δεν διακρίνονται μόνο για την νοστιμιά τους, αλλά και για την ενισχυμένη διατροφική τους αξία,  όπως έδειξαν επιστημονικές έρευνες.

Η παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας είναι το πιο τουριστικό της κομμάτι. Κατά μήκος της παραλίας που λειτουργεί  και ως μαρίνα, ελλιμενίζονται πολλά τουριστικά σκάφη, αναβαθμίζοντας τη βιτρίνα της πόλης. Τα περισσότερα σκάφη το καλοκαίρι  είναι ξένων που προφανώς ανακάλυψαν τουριστικά την Πρέβεζα νωρίτερα από τους Έλληνες.

Ακριβώς πίσω από  τη παραλία,  βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, πεζοδρομημένο στο μεγαλύτερο μέρος του,  με χαμηλά σπίτια πλημμυρισμένα από πολύχρωμα λουλούδια. Καθώς  έχουν  αναπτυχθεί δεκάδες καφέ, μπαρ και ταβέρνες πλημμυρίζει καθημερινά από ντόπιους και τουρίστες.

Στην περιοχή θα συναντήσετε  τον εντυπωσιακό Ενετικό πύργο του ρολογιού που στέκει εκεί από το 1722, αλλά και τον περίφημο δρόμο Σεϊτάν Παζάρ, που σημαίνει «παζάρι του διαβόλου» καθώς και την ιστορία που τον συνοδεύει για την προέλευση του ονόματος.

Περπατώντας στα πολυδαίδαλα στενά του ιστορικού κέντρου της πόλης, πολλές φορές σκεπασμένα  από κληματαριές και πολύχρωμα λουλούδια,  εκτός από παραδοσιακές ταβέρνες και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,  θα συναντήσετε την προτομή αλλά και το σπίτι που έζησε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης πριν αυτοκτονήσει.

Στην Πρέβεζα δύσκολα να βαρεθείς καθώς εκτός από αυτά που υπάρχουν μέσα στην πόλη,  η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από αφορμές για περιηγήσεις.  

Κοντά στην Πρέβεζα  υπάρχουν εξαιρετικές παραλίες. Μπορεί να επισκεφτείς την κοντινή Λευκάδα ή την πανέμορφη Πάργα. Να περιηγηθείς στο αρχαιολογικό πάρκο της Νικόπολης ή να κάνεις κρουαζιέρα στον Αμβρακικό για να δεις δελφίνια (είχαμε αναφερθεί σχετικά σε ξεχωριστή ανάρτηση).

Μπορείς να επισκεφτείς τις πηγές ή τις εκβολές του Αχέροντα,  το πιο διάσημο ποτάμι της ιστορίας, καθώς αποτελούσε την πύλη του κάτω κόσμου. Φυσικά μπορείς να επισκεφτείς το μοναδικό στον κόσμο Νεκρομαντείο. Και είναι μόνο μερικά  από αυτά που θα βρεις στην γύρω περιοχή της Πρέβεζας αξιοποιώντας το χρόνο σου.

Κοντολογίς η Πρέβεζα είναι για το καλοκαίρι για μπάνιο σε κοντινές εξαιρετικές παραλίες, απίστευτο φαγητό (κυρίως θαλασσινά) και έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά και όλο τον χρόνο για περιηγήσεις σε πρώτης γραμμής ιστορικά και άλλα αξιοθέατα.

 

Info…

Στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή πήγαμε στα πλαίσια fam trip που διοργάνωσε για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου η εταιρεία Encore, που μεταξύ άλλων ασχολείται με την προώθηση και προβολή τουριστικών προορισμών.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments