Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν ποτέ βρεθείτε στο Βερολίνο, την τρίτη πιο τουριστική Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην Ευρώπη (υπό κανονικές συνθήκες), δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε το κέντρο της πόλης, ακόμη και αν δεν έχετε μαζί σας το έξυπνο κινητό με τους ανανεωμένους χάρτες. Και αυτό γιατί στο κέντρο του Βερολίνου, ορθώνεται ο πανύψηλος Πύργος της Τηλεόρασης, που είναι ορατός από παντού στην πόλη. Δεν έχετε λοιπόν παρά να ακολουθήσετε τον δρόμο που κατευθύνεται προς αυτόν και θα βρεθείτε στην περιβόητη ιστορική πλατεία Αλεξάντερπλατς που βρίσκεται δίπλα από την βάση του Πύργου. Γι’ αυτό και χαϊδευτικά οι ντόπιοι τον αποκαλούν Αλέξαν. Από εκεί είναι εύκολο με λίγο περπάτημα να φτάσετε στην διάσημη Πύλη του Βρανδεμβούργου, την Γερμανική Βουλή, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και άλλα σημαντικά αξιοθέατα της γερμανικής πρωτεύουσας.
Αν έχετε υπομονή να περιμένετε στην ουρά για να ανεβείτε στην κορυφή του Πύργου, θα δείτε όλο το Βερολίνο στα πόδια σας. Το κανονικό εισιτήριο εισόδου κοστίζει 19,5 ευρώ, ενώ υπάρχουν εκπτώσεις για φοιτητές και παιδιά.
Ο Πύργος της Τηλεόρασης του Βερολίνου, είναι ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Γερμανίας, καθώς κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Χτίστηκε μεταξύ 1965 και 1969 όταν η περιοχή αποτελούσε κομμάτι του κράτους της Ανατολικής Γερμανίας. Όπως όλοι οι παρόμοιοι πύργοι, κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει τους πομπούς των τηλεοπτικών σταθμών γι΄αυτό και ονομάστηκε Πύργος της Τηλεόρασης.
Είναι ορατός από όλες τις περιοχές του Βερολίνου, και αποτελεί σύμβολο της πόλης.
Το ύψος του είναι 368 μέτρα, που το καθιστούν ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Ευρώπης. Οι επισκέπτες φτάνουν μέχρι τα 204 μέτρα ύψος με το ασανσέρ να χρειάζεται μόλις 16 δευτερόλεπτα για να διανύσει την απόσταση.
Πάνω από την πλατφόρμα των επισκεπτών υπάρχει εστιατόριο το οποίο περιστρέφεται αργά. Κάθε 20 λεπτά ολοκληρώνει την περιστροφή του χαρίζοντας πανοραμική θέα της πόλης στους τυχερούς πελάτες του.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments