Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και δεν είναι η πιο διάσημη (όπως η Αριστοτέλους) είναι η ωραιότερη πλατεία της Θεσσαλονίκης και συνάμα η μεγαλύτερη και πιο ιστορική. Ιστορική γιατί μεταξύ άλλων στα όρια της βρίσκονται τρία από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης από τρεις διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της. Η Ρωμαϊκή Αγορά, η Παναγία Χαλκέων (μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ) από την Βυζαντινή περίοδο και το Μπέη Χαμάμ ή Λουτρά Παράδεισος από την Οθωμανική περίοδο.
Ένα από τα αξιοθέατα της είναι και το μεγάλο άγαλμα του Βενιζέλου που βρίσκεται εκεί από το 1977. Είναι δημοφιλές σημείο για τα ραντεβού των Θεσσαλονικέων αλλά και τόπος διαδηλώσεων και διαμαρτυρίας κομμάτων και οργανώσεων.
Παράλληλα η πλατεία είναι μια όαση δροσιάς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς μεγάλο μέρος της καταλαμβάνεται από δέντρα και πράσινο.
Αναφερόμαστε στην πλατεία Δικαστηρίων που ονομάστηκε έτσι από τη δεκαετία του εξήντα που οι ιθύνοντες της πόλης ήθελαν να κτίσουν εκεί τα δικαστήρια. Οι πρόδρομες εργασίες έφεραν στο φως αρχαιότητες από τη ρωμαϊκή αγορά, άρχισαν οι αντιδράσεις του κόσμου και το σχέδιο ευτυχώς ματαιώθηκε. Τις έμεινε όμως το άκομψο όνομα.
Οι μοίρα της δεν ήταν καλύτερη για τα επόμενα χρόνια καθώς εκεί ήταν το τέρμα όλων των αστικών γραμμών της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας αφόρητη όχληση και ρύπανση στο κέντρο. της πόλης. Κάποια στιγμή τα αστικά λεωφορεία έφυγαν και η πλατεία αναπλάσθηκε. Δεν έγινε όμως ποτέ δημοφιλής στον πολύ κόσμο καθώς υπάρχουν θέματα ασφάλειας και ανομίας.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments