Κείμενο-φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Το Pitlochry είναι ένα μικρο χωριό στην καρδιά της Σκοτίας. Οι μόνιμοι κάτοικοι του είναι μόλις 2.500 περίπου, ωστόσο μερικές χιλιάδες είναι αυτοί που το επισκέπτονται καθημερινά για τουριστικούς λόγους. Άλλοι διερχόμενοι και άλλοι για να μείνουν σε κάποιο από τα δεκάδες μικρά ξενοδοχεία και καταλύματα. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως το χωριό ζει από τον τουρισμό αποτελώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα 
Το Pitlochry έγινε γνωστό όταν το επισκέφτηκε η βασίλισσα Βικτωρία το 1842. Είχε εντυπωσιαστεί τότε από την ομορφιά του.
Τα γύρω βουνά και τα ποτάμια προσφέρονται για κάθε είδους οργανωμένη δραστηριότητα (αναρρίχηση, περπάτημα, κολύμβηση, ψάρεμα, βαρκάδα κλπ) ενώ δυο επισκέψιμα ιστορικά αποστακτήρια ουίσκι, προσελκύουν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες.
Το χωριό είναι πανέμορφο, πεντακάθαρο, σε απολυτή τάξη, με πολύχρωμα λουλούδια να βρίσκονται σε κάθε πρόσοψη κτιρίου, σε κάθε μικρό και μεγάλο πάρκο, σε κάθε νησίδα του δρόμου. Ένας μικρός παράδεισος φτιαγμένος από ανθρώπους.
Στον πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο του Pitlochry, βρίσκεται η αγορά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ κλπ). Εύκολα διαπιστώνεις πως τίποτε δεν ξεφεύγει από την ντόπια αισθητική ενώ τα τραπεζοκαθίσματα δεν κλέβουν ούτε ένα πόντο από την άνετη κίνηση των πεζών. Από τα πολλά μικρά καλαίσθητα καταστήματα στη σειρά, που πουλούν τα πάντα, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ένα που πουλά όλο το χρόνο μόνο χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Όλα τα κτίρια του Pitlochry με μικρή ή μεγάλη ιστορική σημασία, αναστηλώθηκαν και ανακαινίστηκαν. Ο παλιός μύλος, το παλιό ταχυδρομείο, παλιές γέφυρες και εκκλησίες, όλα έγιναν επισκέψιμα τουριστικά αξιοθέατα.
Ωστόσο αυτό που πραγματικά σε αφήνει άφωνο από την ομορφιά του, είναι ο μικρός σιδηροδρομικός σταθμός. Ένα θαύμα της ανθρώπινης αισθητικής και φροντίδας. Πρωτοφτιάχθηκε το 1863 όταν έφτασε εκεί ο σιδηρόδρομος και από τότε οι ντόπιοι τον προσέχουν σαν τα μάτια τους καθώς νιώθουν μια ιδιαίτερη περηφάνια για αυτόν.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar