Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και το Μαρακές είναι μια πόλη που μπορεί να σε κρατήσει για μέρες χωρίς να βαρεθείς, υπάρχουν δραστηριότητες και εκτός πόλης που προσελκύουν πολλούς τουρίστες.
Μια από αυτές είναι να περπατήσετε στις πλαγιές του Άτλαντα, την μεγαλύτερη οροσειρά της Βόρειας Αφρικής που ξεκινά από το Μαρόκο και φτάνει μέχρι την Τυνησία ανάμεσα στις ακτές της Μεσογείου και την έρημο Σαχάρα.
Η διαδρομή που επιλέξαμε ξεκινά από τη μικρή πόλη Setti Fatma που οι περίπου 25 χιλιάδες κάτοικοι της ζουν από τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Καθημερινά φτάνουν στην πόλη δεκάδες μικρά και μεγάλα λεωφορεία με τουρίστες, που ακολουθώντας ένα τεχνητό στην αρχή και φυσικό στη συνέχεια ανηφορικό μονοπάτι, φτάνουν σε έναν καταρράκτη που το μέγεθος του δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο θαυμασμό. Ωστόσο αυτό που σου μένει είναι η εμπειρία ότι περπάτησες στον Άτλαντα, η ψηλότερη κορυφή του οποίου φτάνει τα 4.167 μέτρα.
Το ανηφορικό μονοπάτι από την Setti Fatma μέχρι τον καταρράκτη δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους ή άτομα με κακή φυσική κατάσταση. Ωστόσο είδαμε πολλά τέτοια άτομα να προσπαθούν και να φτάνουν τελικά στον καταρράκτη ξεπερνώντας τα όρια τους.
Η διαδρομή που υποχρεωτικά γίνεται με τη συνοδεία ντόπιου οδηγού βουνού, η βοήθεια του οποίου είναι πολύτιμη, ξεκινά μέσα από την μικρή πόλη. Διαρκεί περίπου μια ώρα και κατά διαστήματα περνά μέσα ή δίπλα από καταστήματα αναμνηστικών ειδών, δηλαδή ότι μπορούν να φτιάξουν τα ανθρώπινα χεριά.
Φτάνοντας στον καταρράκτη θα βρείτε αναψυκτήριο για να ξεκουραστείτε πίνοντας κάποιο αναψυκτικό. Θετική εντύπωση μας προκάλεσε πως κατά μήκος του μονοπατιού υπήρχαν κάδοι απορριμάτων.
Και αφού ξεκουραστείτε και βγάλετε φωτογραφίες μπροστά στον καταρράκτη, παίρνετε το δρόμο της επιστροφής. Το κατέβασμα είναι πιο δύσκολο από το ανέβασμα, καθώς οι βράχοι γλιστρούν ενώ θα πρέπει να σταματάς συνεχώς για να δίνεις προτεραιότητα σ’ αυτούς που ανεβαίνουν.
Όταν φτάσεις στην πόλη σε περιμένουν δεκάδες υπαίθρια εστιατόρια κατά μήκος του ποταμιού που την διασχίζει και στα οποία θα αναφερθούμε σε άλλη ανάρτηση.

Info…
Η διαδρομή από το Μαρακές στη Setti Fatma είναι περίπου 65 χιλιόμετρα και διαρκεί μιάμιση ώρα. Στο δρόμο θα περάσετε μέσα από χωριά του Μαρόκου όπου η ζωή κυλά διαφορετικά από το Μαρακές, θα σταματήσετε σε υπαίθρια καταστήματα – εργαστήρια κεραμικών, καθώς η περιοχή φημίζεται για τα κεραμικά της και θα επισκεφτείτε για ένα τσάι παραδοσιακό σπίτι, για να δείτε πως ζουν οι ντόπιοι. Επίσης θα σταματήσετε κατά μήκος της διαδρομής για να φωτογραφηθείτε με θέα τον Άτλαντα. Παντού θα σας περιμένουν μικροπωλητές που πολύ πιεστικά θα προσπαθούν να σας πουλήσουν οτιδήποτε
Στο Μαρόκο πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Zorpidis Travel (https://www.zorpidis.gr/) που εδώ και χρόνια ασχολείται με τον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το ταξίδι έγινε τη την συνεργασία της Aegean που συνδέει την Αθήνα με το Μαρακές μέχρι και τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα.

guest

0 Comments
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments