Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, στον τουρισμό, πολλές φορές μεγαλύτερη πρακτική αξία έχει ο μύθος από την ιστορία. Τρανό παράδειγμα η Πέτρα του Ρωμιού κοντά στην Πάφο στην Κύπρο. Πρόκειται για μια συστάδα βράχων πολύ κοντά στην ακτή, που δεν έχουν σε σχήμα και ομορφιά τίποτε το ιδιαίτερο καθώς είναι σαν χιλιάδες άλλους βράχους σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.
Είναι όμως προικισμένοι με πολλούς σπουδαίους μύθους που τους έκαναν βασικό συστατικό του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Λίγοι είναι αυτοί που πάνε διακοπές στην Κύπρο και δεν επισκέπτονται την Πέτρα του Ρωμιού, που σύμφωνα με τον πρώτο μύθο, στο σημείο αυτό αναδύθηκε η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς.
Δεύτερος μύθος λέει πως την Πέτρα του Ρωμιού πέταξε εκεί από το όρος Τρόοδος ο Διγενής Ακρίτας, για να αποκρούσει επίθεση των Σαρακηνών.
Ένας άλλος μύθος συσχετίζει το όνομα Άχνη με μια κοντινή παραλία, και το αποδίδει στο γεγονός ότι ήταν το σημείο στο οποίο οι Αχαιοί έφτασαν στην ξηρά, μετά την επιστροφή τους από την Τροία.
Η Κύπριοι που έχουν εξαιρετική οργάνωση στον τουρισμό δεν άφησαν τους μύθους να πάνε χαμένοι. Τους ανέδειξαν, αφού πρώτα δημιούργησαν στην περιοχή τις ανάλογες τουριστικές υποδομές. Έτσι καθημερινά την καλοκαιρινή περίοδο, εκατοντάδες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή για να δουν τους βράχους, ρωτώντας επίμονα ποια είναι η Πέτρα του Ρωμιού.
Το 2017 όταν η Πάφος ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Κώστας Τσόκλης, δημιούργησε σε σημείο με πανοραμική θέα προς την Πέτρα του Ρωμιού το έργο «Δέκα σημεία όρασης» (φώτο). Όταν δύει ο ήλιος η θέα από το σημείο είναι συγκλονιστική.
Και καθώς η Πέτρα του Ρωμιού με τα αφρίζοντα νερά σχετίζεται με την ανάδυση της θεάς της ομορφιάς, την Αφροδίτη, ένας ακόμη μύθος λέει πως όποια γυναίκα κολυμπήσει γύρω από το βράχο μια νύχτα με πανσέληνο, θα γίνει πιο όμορφη. Αρκετοί οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ισχυρίζονται πως αρκετές φορές έχουν μεταφέρει νύχτα με πανσέληνο ξένες τουρίστριες στην περιοχή, ιδιαίτερα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο δεν παρατήρησαν κάποια διαφορά στην ομορφιά τους.
 
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments