Φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου
Λένε ότι είναι η πιο διάσημη παραλία της Ελλάδος. Σίγουρα είναι η πιο πολυφωτογραφημένη, όχι άδικα καθώς η ομορφιά της σε… προκαλεί. Τα Omorfa Taxidia την φωτογραφίζουν από ψηλά με drone και το θέαμα είναι συγκλονιστικό.

Η περίφημη παραλία “Ναυάγιο” βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου και θεωρείται  μια από τις ομορφότερες και δημοφιλέστερες παραλίες παγκοσμίως ! Αποτελεί ένα εκπληκτικό δημιούργημα κυρίως της φύσης, αλλά συγχρόνως συνέβαλε και ο ανθρώπινος παράγοντας. Τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, το υπέροχο πράσινο στα γύρω ηπειρωτικά, οι απόκρημνες πλαγιές και ένα σάπιο μισοθαμμένο πλοίο στην ακτή, συνθέτουν ένα σπάνιο και μάλλον μοναδικό σκηνικό. Μέχρι το 1980 η παραλία ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος. Εκείνη την περίοδο υπήρχε η πληροφορία πως το πλοίο “Παναγιώτης”  το οποίο ανήκε σε έναν Κεφαλονίτη, μετέφερε παράνομα τσιγάρα από την Τουρκία προς άγνωστο προορισμό. Το πλοίο ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της συγκεκριμένης  περιοχής. Αργότερα και αφού λεηλατήθηκε, προσάραξε στο κέντρο αυτής της απρόσιτης παραλίας.

Εκείνα τα χρόνια, οι αρχές αλλά και οι κάτοικοι θορυβήθηκαν εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Η συνέχεια όμως είχε εντελώς  διαφορετική εξέλιξη. Η όλη εικόνα αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι και γοητευμένοι με αυτό που βλέπουν. Αν και το σημείο είναι εξαιρετικά δύσβατο, σήμερα όποιος επισκεφτεί τη Ζάκυνθο θα έρθει και εδώ. Μπορείτε να προσεγγίσετε την παραλία δια θαλάσσης, αφού καθημερινά οργανώνονται μικρές κρουαζιέρες με αφετηρίες, το λιμάνι της πόλης της Ζακύνθου, τις Αλυκές, τον κόλπο του Λαγανά, αλλά και το λιμανάκι του Πόρτο Βρώμη (που είναι και η πιο σύντομη διαδρομή). Ωστόσο, η παραλία του Ναυαγίου είναι προσβάσιμη και οδικώς, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στο χωριό της Αναφωνήτριας, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού. Για όσους θέλουν να δουν την παραλία από ψηλά, πρέπει να φτάσουν μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Κάτω από το μοναστήρι υπάρχει μια σιδερένια εξέδρα που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, με θέα την παραλία και τις γύρω ακτές.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments