Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το Πάσχα πλησιάζει και η Δημητσάνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατοντάδες επισκέπτες, καθώς είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της ορεινής Αρκαδίας. Το ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελείται από παραδοσιακά πετρόκτιστα κτίσματα. Κάποια από αυτά γέννησαν ή φιλοξένησαν σημαντικές μορφές της ελληνικής ιστορίας, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Καλαίσθητες επιγραφές έξω από κάθε ιστορικό κτίσμα, ενημερώνουν τους επισκέπτες για την ιστορία του.
Μια βόλτα στα πολυδαίδαλα σοκάκια της Δημητσάνας, είναι μια εισαγωγή στην ιστορία καθώς το χωριό έγραψε πολλές σελίδες στο βιβλίο της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Στην Επανάσταση του ’21, η Δημητσάνα έδωσε πολλούς πρωτοστάτες και αγωνιστές αλλά και 150 οκάδες μπαρούτι την ημέρα, από τους 14 μπαρουτόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή. Στα αρχοντικά της που σώζονται μέχρι σήμερα, πάρθηκαν αποφάσεις που επηρέασαν τη νεότερη ελληνική ιστορία.
Τουριστικά η Δημητσάνα είναι οργανωμένη, καθώς έχουν αναπτυχθεί όλες εκείνες οι υπηρεσίες και υποδομές (διαμονή, εστίαση, καφέ, αγορά, δραστηριότητες) που κάνουν ευχάριστη και άνετη την παραμονή.
Εκτός από τα αρχοντικά και τις ιστορικές εκκλησίες, (της Αγίας Κυριακής του 1834, του Αγίου Χαράλαμπους του 1832, των Ταξιαρχών) σημαντικά αξιοθέατα είναι το εξαιρετικό Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στο οποίο αναφερθήκαμε σε ξεχωριστή ανάρτηση. https://omorfataxidia.gr/travel/ypaithrio-moyseio-ydrokinisis-sti-dimitsana-apisteyti-empeiria-deite-fotografies/?fbclid=IwAR21NHI_o3N18WzmLgO3WCXFj6A5Kv6tO7fxFWoL9TasSZPbk7aT2YeZxn4
Επίσης η ιστορική Μονή Φιλοσόφου λίγα χιλιόμετρα από τη Δημητσάνα στο φαράγγι του Λούσιου, είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείψετε αν επισκεφτείτε στην περιοχή. https://omorfataxidia.gr/travel/oreini-arkadia-sti-nea-moni-filosofoy-poy-den-einai-nea-deite-fotografies/?fbclid=IwAR3KRyTllavS4BlVMOyLgaVbfQzm1Fio7fnlK9X-FLxfjrTOY9OiRD-2_Ng
Για τους φίλους της περιπέτειας υπάρχουν οργανωμένες δραστηριότητες όπως περιπατητικές διαδρομές στο Μαίναλο που θα κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την επίσκεψη σας στην περιοχή.

Info…

Η Δημητσάνα απέχει από την Αθήνα 200 χιλιόμετρα (μέσω Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Πελοποννήσου) και περίπου 55 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Ο επαρχιακός δρόμος είναι σχετικά καλός.
Στην ορεινή Αρκαδία πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με την εταιρεία Tourism media &Events.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments