Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η Λισαβώνα δεν είναι μόνο  εντυπωσιακά  ιστορικά κτίρια διαφόρων εποχών που  διηγούνται το μεγαλειώδες  παρελθόν της πόλης. Υπάρχει μια περιοχή που σηματοδοτεί το σύγχρονο πρόσωπο της πορτογαλικής πρωτεύουσας και παραπέμπει στο μέλλον. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λισαβώνας στις όχθες του ποταμού Τάγου. Το όνομα της Πάρκο των Εθνών ή Parque das Nacoes.

Πριν γίνει έτσι όπως την βλέπουμε σήμερα ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος με την ανάλογη φήμη. Η μοίρα της περιοχής άλλαξε όταν η Πορτογαλία διεκδίκησε και κέρδισε την διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης (EXPO)  του 1998 αφιερωμένη στους Ωκεανούς. Εκείνη την χρονιά ήταν η επέτειος των 500 χρόνων από το επικό  ταξίδι  του Πορτογάλου εξερευνητή Βάσκο Ντα Γκάμα, που ανακάλυψε το θαλάσσιο δρόμο προς την Ινδία περιπλέοντας την Αφρική.  

Η ανάπλαση της περιοχής ήταν από τις πιο πετυχημένες και έδωσε ζωή σε μια κακόφημη, παρατημένη στην τύχη της περιοχή. Δεκάδες φουτουριστικά κτίρια δημιουργήθηκαν κάνοντας τους Πορτογάλους να αισθάνονται περήφανοι για το μέλλον της πατρίδας τους. Ανάμεσα σ΄αυτά  ο εντυπωσιακός Πύργος Βάσκο ντα Γκάμα ύψους 145 μέτρων, το πιο ψηλό κτίριο της πόλης. Σήμερα είναι ξενοδοχείο και προσφέρει εκπληκτική θέα. Άλλα κτίρια είναι  το ενυδρείο που όταν φτιάχτηκε ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο με την γυάλινη οροφή που και αυτό φέρει το όνομα του μεγάλου Πορτογάλου εξερευνητή Βάσκο Ντα Γκάμα.  Χώροι συνεδρίων και εκθέσεων, μουσεία, ξενοδοχεία, χώροι τέχνης και παρατάσεων και όλα αυτά με μια σχεδίαση που παραπέμπει στο μέλλον. Σ΄αυτό έβαλε το χέρι του και ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα.

Σιγά σιγά το Πάρκο των Εθνών   περικύκλωσαν μοντέρνα  κτίρια γραφείων και διαμερισμάτων φθάνοντας τον μόνιμο πληθυσμό να ξεπερνά τις 20 χιλιάδες και άλλοι τόσοι να εργάζονται στην περιοχή.

Σήμερα στο Πάρκο των Εθνών ο επισκέπτης πηγαίνει για να περιηγηθεί ανάμεσα στα φουτουριστικά κτίρια, να επισκεφτεί το ενυδρείο και άλλους χώρους αναψυχής, να ξεκουραστεί στα καταπράσινα πάρκα, να κάνει  shopping  στο μεγάλο εμπορικό κέντρο και να απολαύσει πολλές ακόμη  δραστηριότητες. Το κυριότερο να δει μια άλλη εικόνα της Λισαβώνας που σε  παραπέμπει από την εποχή των εξερευνητών και των ανακαλύψεων στο μέλλον.

Η περιήγηση μπορεί να γίνει με τα πόδια ή να νοικιάσετε ένα ποδήλατο, ίσως κάποιο ηλεκτρικό πατίνι και γιατί όχι με το τελεφερίκ που διασχίζει από αέρος το Πάρκο των Εθνών χαρίζοντας μια πιο συναρπαστική θέα. Το τελεφερίκ κινείται κατά μήκος της όχθης του ποταμού και πολλές φορές κουνάει αρκετά λόγω του αέρα, οπότε όσοι έχετε προβλήματα ναυτίας ή υψοφοβίας να το αποφύγετε.  

Από εκεί κοντά ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες του κόσμου, η γέφυρα Βάσκο Ντε Γκάμα, μήκους 17 χιλιομέτρων (τα 10 πάνω από το νερό) που ενώνει τις δυο πλευρές του Τάγου ποταμού.

Αν επισκεφτείτε το Πάρκο των Ευχών φροντίστε να έχετε αρκετές ώρες στη διάθεση σας για να έχετε χρόνο για περιήγηση  shopping, καφέ και ίσως ενυδρείο.

 

Info…

Στην Λισαβώνα πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel  στα πλαίσια οργανωμένου  fam trip. Το συγκεκριμένο γραφείο ασχολείται με τον προορισμό  εδώ και τρείς δεκαετίες, γι’ αυτό και τον γνωρίζει πολύ καλά.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments