Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα καλύτερα που μπορείτε να κάνετε στην Πάργα όταν την επισκεφτείτε, είναι να πάτε στο μουσείο ελιάς και ελαιόλαδου Paragaea Old Olive – Oil Factory. Βρίσκεται εντός του οικισμού της Πάργας και θα το βρείτε εύκολα. Είναι δημιούργημα της οικογένειας Λιάκρη, όταν το 2009 αγόρασαν το παλαιότερο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο της Πάργας που ήταν κλειστό και παρατημένο στη μοίρα του από το 1975.
Το ελαιοτριβείο είχε δημιουργηθεί το 1929 και δούλεψε για 45 χρόνια. Το 1975 η άφιξη του τουρισμού έκλεισε τα ελαιοτριβεία της Πάργας, καθώς έριχναν τα λύματα τους στην παραλία του οικισμού δημιουργώντας αφόρητη κατάσταση.
Οι οικογένεια Λιάκρη αναστήλωσε το πέτρινο κτίσμα, συντήρησε τον παλαιό εξοπλισμό και έφερε στο φως τα αρχεία του εργοστασίου, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μουσείο που αναδεικνύει την ιστορία της ελιάς και του λαδιού που αποτελούν μέρος της ιστορίας του τόπου.
Όταν επισκεφτείτε το Paragaea (Παραγαία), που πήρε το όνομα του από την αρχαία ονομασία της Πάργας, ο ιδιοκτήτης του Ηλίας Λιάκρης θα σας ξεναγήσει και θα σας διηγηθεί με έναν ιδιαίτερο και περιγραφικό τρόπο την ιστορία της ελιάς και του λαδιού, την ιστορία του ελαιοτριβείου και την διαδικασία παραγωγής του λαδιού, εκείνες τις δύσκολες εποχές για τον τόπο που το λάδι αποτελούσε ζήτημα επιβίωσης για τους κατοίκους. Με την γυναίκα του Αθηνά θα κάνετε γευσιγνωσία λαδιού, μαθαίνοντας πολλά από τα μυστικά αυτού του ευεργετικού προϊόντος.
Το Paragaea προσφέρει επίσης πριβέ γεύματα (σε παρέες και οικογένειες) στον ατμοσφαιρικό χώρο του μουσείου με την φυσική δροσιά, που ενίοτε συνοδεύονται από μαθήματα μαγειρικής, με το μενού να περιλαμβάνει ντόπια και μεσογειακή κουζίνα. Επίσης ο κατάλογος των προσφερόμενων εμπειριών περιλαμβάνει και γευσιγνωσία ελληνικών κρασιών. Κοντολογίς το Paragaea δεν προσφέρει μόνο γνώση αλλά και ιδιαίτερες εμπειρίες, τις οποίες μεταξύ άλλων έχουν βιώσει σημαντικές προσωπικότητες που έχουν επισκεφτεί την περιοχή.
Καθώς κάνει εξαιρετική δουλειά που εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της Πάργας και αναδεικνύει την ελληνική και τοπική γαστρονομία, το Paragaea έχει ήδη βραβευθεί αρκετές φορές. Το σημαντικότερο από τα βραβεία που έλαβε είναι το «Europe Excellence Enogastronomic 2017» στο πλαίσιο της εκδήλωσης “XV EUROPEAN GONGRESS OF ENOGASTORNOMICS BROTHERHOOD” και η επιλογή του έγινε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO) το οποίο διοργάνωσε την απονομή και την εκδήλωση στην Κόρντομπα της Ισπανίας.

Info…
Στην Πάργα πήγαμε εκεί στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου η εταιρεία Encore που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στην τουριστική προβολή και προώθηση προορισμών.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments