Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας σε εκκλησίες και προσκυνήματα αφιερωμένα στην Θεοτόκο, καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγιάς και χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται εκκλησίες και προσκυνήματα αφιερωμένα σ΄αυτήν. Ιδιαίτερα αυτά που έχουν ιστορική αξία ή βρίσκονται σε ιδιαίτερες τοποθεσίες που εντυπωσιάζουν. Είναι εκκλησίες και προσκυνήματα που επισκεφθήκαμε τον τελευταίο χρόνο.
Στην όμορφη Καστοριά με τις δεκάδες Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, ξεχωρίζει η Παναγία Κουμπελίδικη ή Παναγία Καστριώτισσα. Ξεχωρίζει όχι μόνο για την ιστορικότητα της αλλά και γιατί αποτελεί το σύμβολο της πόλης.
Στη Wikipedia διαβάζουμε: « Είναι ο μοναδικός ναός της Καστοριάς με τρούλο και ο μοναδικός που είναι τρίκογχος εγγεγραμμένος σε τετράγωνο. Το τετράγωνο καλύπτεται με κυκλικό τρούλο, που είναι υπερβολικά ψηλότερος σε σχέση με τις συνολικές διαστάσεις του κτίσματος. Στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες του 13ου αιώνα και δύο ακόμη στρώματα προστέθηκαν τον 15ο και τον 17ο αιώνα.
Ο ναός δεν είναι γνωστό πότε κτίστηκε. Η κατασκευή του ναού έχει τοποθετηθεί από τα μέσα του 9ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 11ου αιώνα, μετά την ανακατάληψη της Καστοριάς από τους Βυζαντινούς το 1020.
Το κύριο χαρακτηριστικό του ναού είναι ο τρούλος, ο οποίος έδωσε στον ναό την προσωνυμία Κουμπελίδικη, από την τουρκική λέξη κουμπές, που σημαίνει τρούλος. Ο τρούλος καταστράφηκε μετά τον βομβαρδισμό της Καστοριάς από τους Ιταλούς το 1940 και αναστηλώθηκε το 1949. Η εκκλησία επίσης ονομάστηκε Καστριώτισσα στη βυζαντινή εποχή, επειδή βρισκόταν πολύ κοντά στα τείχη του κάστρου».
Ο ναός αποτελεί σήμερα ένα ιστορικό επισκέψιμο μνημείο και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου που γιορτάζεται τον Δεκαπενταύγουστο.

Info…

Στην Καστοριά βρεθήκαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού του Δήμου Καστοριάς, που διοργάνωσε η εταιρεία Wise Ram, που ειδικεύεται στην προβολή και προώθηση προορισμών και τουριστικών επιχειρήσεων.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments