Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η Λήμνος εντυπωσιάζει σε κάθε της γωνιά με τις υπέροχες παραλίες της, τα ιδιαίτερα γεωλογικά της φαινόμενα, αλλά και τα αξιοθέατα της. Ένα από τα πιο διάσημα μέρη του νησιού, που είναι γνωστό παγκοσμίως λόγω της μοναδικότητάς του να μην έχει σκεπή, είναι το εκκλησάκι της Παναγίας Κακαβιώτισσας. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από τη Μύρινα, κοντά στο χωριό Ζεματά και υπάρχουν πολλές πινακίδες που οδηγούν εκεί. Πρέπει να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας και να συνεχίσετε μία ανηφορική διαδρομή διάρκειας περίπου 30 λεπτών που οδηγεί στο εκκλησάκι.
Το βουνό που καλείστε να ανηφορίσετε και να φτάσετε στην κορυφή του για να δείτε το μοναδικό εκκλησάκι λέγεται «Κάκαβος» και από εκεί πήρε και το όνομα του ο ασκεπής ναός.
Χτίστηκε περίπου το 1300 από ερημίτες μοναχούς. Λειτουργία γίνεται μία φορά τον χρόνο, την Τρίτη μέρα το Πάσχα.
Η διαδρομή στην αρχή είναι αρκετά ανηφορική όμως η θέα που θα συνοδεύει τις στάσεις για ξεκούραση είναι μοναδική. Στη συνέχεια, ένα μονοπάτι οδηγεί στη μικρή εκκλησίτσα. Αθλητικά παπούτσια και αρκετό νερό θα κάνουν την διαδρομή πιο ξεκούραστη και ευχάριστη. Το εκκλησάκι είναι πολύ λιτό, έχει τάματα και λίγες εικόνες. Η ηρεμία και η απλότητά του είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που το κάνουν τόσο κατανυκτικό.
Δυστυχώς, αρνητική εντύπωση προκαλεί, όπως σε πολλά αξιοθέατα της χώρας μας η κοντόφθαλμη ανάγκη κάποιων να αφήσουν το «σημάδι» τους με αποτέλεσμα ο βράχος που καλύπτει την εκκλησίτσα να είναι καλυμμένος στην μεγαλύτερη έκταση του με διάφορα χαραγμένα ονόματα που το μόνο που προσδίδουν στο χώρο είναι μία δόση έλλειψης σεβασμού και παιδείας που φυσικά έχουμε συνηθίσει να συναντάμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτής της χώρας.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments