Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και η Πελοπόννησος περιβάλλεται από αρκετά νησιά, μόνο ένα είναι στα διοικητικά της όρια (αναφερόμαστε στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου). Είναι όμως από τα ομορφότερα, με εξαιρετική φυσική ομορφιά (προστατευόμενος βιότοπος Natura 2000) που εδώ και χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική επιτυχία. Πρόκειται για την Ελαφόνησο, ένα μικρό νησί, με έκταση μόλις 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τόσο κοντά στη στεριά που τα ναύλα του φέρι μποτ δεν σε φοβίζουν.
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και στο Wikipedia διαβάζουμε: «Κατά την αρχαιότητα η σημερινή Ελαφόνησος δεν αποτελούσε νησί, αλλά τη χερσόνησο “ΟΝΟΥ ΓΝΑΘΟΣ”, καθώς το τότε σχήμα παρέπεμπε στην όψη γαϊδουρομασέλας»
Επίσης διαβάζουμε: «Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το οφείλει στο πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα, καθώς, όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία, πολλά ήταν τα ιερά της Αρτέμιδας στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα από την ύπαρξη πλήθους μικρόσωμων ελαφιών κόκκινου χρώματος. Άλλωστε και το διάσημο άγαλμα της Θεάς Αρτέμιδας στο Μουσείο του Λούβρου, που κρατά ένα τέτοιο ελάφι, έχει βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή».
Στην Ελαφόνησο δεν πας μόνο για τις διάσημες αμμώδεις παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου που σαν μαγνήτης τραβούν χιλιάδες επισκέπτες, και στις οποίες αναφερθήκαμε σε άλλη ανάρτηση, (ΕΔΩ)   αλλά και για την Χώρα του νησιού όπου βρίσκεται το λιμάνι.
Οι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου χίλιοι και οι εξακόσιοι από αυτούς ζουν στη Χώρα, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους σε σχέση με τον πληθυσμό της. Οπότε το φρέσκο ψαράκι σας είναι εξασφαλισμένο στις ταβερνούλες πέριξ του λιμανιού. Κάνοντας τη βόλτα σας στο λιμάνι, μη παραλείψετε να περάσετε το γεφυράκι και να επισκεφτείτε τον Άγιο Σπυρίδωνα που δεσπόζει στην αριστερή μπούκα του λιμανιού και αποτελεί το έμβλημα της Ελαφονήσου.
Στον οικισμό υπάρχουν επίσης αρκετά καταλύματα αλλά θα δυσκολευτείτε να βρείτε δωμάτιο τον καυτό μήνα Αύγουστο, όταν και το νησί γεμίζει ασφυκτικά από τουρίστες.
Κάτι που δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το Παυλοπέτρι, την βυθισμένη αρχαία πολιτεία που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ελαφόνησο και την στεριά. Καραβάκια κάνουν περιηγήσεις και μπορείτε εύκολα να διακρίνεται τα απομεινάρια της αρχαίας πολιτείας που βρίσκονται σε βάθος λίγων μέτρων.

Info…

Για να φτάσετε στην Ελαφόνησο θα πρέπει να πάρετε το φέρι μποτ από το λιμανάκι της Πούντας. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 15 λεπτά και τα δρομολόγια είναι τακτικά. Στην Πούντα θα φτάσετε με το αυτοκίνητο σας ή με ΚΤΕΛ από την κοντινή Νεάπολη Λακωνίας.
Στην Ελαφόνησο πήγαμε τον Απρίλιο, στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Tourism Media and Events.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments