Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Τaxidia

Έχοντας καταφέρει να διασώσει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική του κληρονομιά, το Ναύπλιο δίκαια θεωρείται μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου σε βάζει σε μια άλλη διάσταση. Νομίζεις πως ζεις στα χρόνια του Καποδίστρια.
Ιστορικά φορτισμένη, η παλιά πόλη δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο, ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες. Σε κάθε γωνιά σε περιμένει μια σελίδα της ελληνικής ιστορίας καθώς το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας μετά την απελευθέρωση της. Μαρμάρινες επιγραφές μας θυμίζουν το ρόλο που έπαιξε κάθε κτίριο στην προσπάθεια για την δημιουργία του ελληνικού κράτους.
Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι άφησαν τα σημάδια τους στην πόλη. Μνημεία, αγάλματα, οθωμανικές κρήνες, βενετσιάνικα και νεοκλασικά κτήρια βλέπεις διάσπαρτα παντού στην παλιά πολύ του Ναυπλίου. Οι πολύχρωμες βουκαμβίλιες που ξεχειλίζουν από κάθε μπαλκόνι συμπληρώνουν το ήδη όμορφο τοπίο.
Στο κέντρο της παλιάς πόλης, η ιταλικής αισθητικής πλατεία Συντάγματος περικυκλωμένη από μνημεία και ιστορικά κτίρια είναι μια απαραίτητη στάση για έναν καφέ, προκειμένου με ηρεμία να κατανοήσεις την σπουδαιότητα του τόπου στον οποίο βρίσκεσαι.
Το αρχαιολογικό μουσείο, η πρώτη βουλή των Ελλήνων, το μέρος όπου δολοφονήθηκε ο Κυβερνήτης αλλάζοντας το ρου της ελληνικής ιστορίας, είναι μόνο μερικά από τα σημεία της παλαιάς πόλης που θα βρεις μπροστά σου κάνοντας βόλτα στους όμορφους πεζόδρομους της.
Στο τέλος θα καταλήξεις στην παραλιακή ζώνη με θέα το ιστορικό Μπούρτζι, χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Το απόγευμα με το ηλιοβασίλεμα είναι μαγεία.
Μέσα στην παλιά πόλη η αισθητική των καταστημάτων, των σπιτιών και των δημόσιων κτιρίων είναι σε πολύ καλό επίπεδο ενώ ευτυχώς δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Δυστυχώς κυκλοφορούν μηχανάκια διαταράσσοντας την ησυχία αυτών που περιδιαβαίνουν τους δρόμους της παλιάς πόλης.
Το Ανάπλι είναι η πόλη του κομπολογιού και εκτός από τα καταστήματα που κατασκευάζουν αυτό το ιδιαίτερο αξεσουάρ των Ελλήνων, έχει και μουσείο Κομπολογιού που αξίζει να επισκεφτείτε. Είναι όμως και η πολύ του… Ιταλικού παγωτού με μια παράδοση που γεννήθηκε στον 19ο αιώνα και συνεχίζεται στις μέρες μας από διάφορα καταστήματα στην παλιά πόλη.
Κοντολογίς η παλιά πόλη του Ναυπλίου δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από άλλες αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού γι’ αυτό και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το μόνο που του λείπει είναι μια πιο εύκολη πρόσβαση από την εθνική οδό καθώς ο δρόμος έχει τα χάλια του.


 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments