Κείμενο – Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Ο Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας, βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Είναι ορεινό χωριό με υψόμετρο περίπου 500 μέτρα, αλλά εντούτοις δεν απέχει πολύ από την θάλασσα η οποία βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. Η θέση στην οποία βρίσκεται έχει υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο την οποία μπορείς να απολαύσεις από τα περισσότερα σημεία του.
Μόλις φτάσεις στο χωριό αντιλαμβάνεσαι κατευθείαν την γραφικότητα του αφήνοντας το αυτοκίνητο σου εκτός σε ένα εκ των δύο δημόσιων πάρκινγκ που υπάρχουν εκεί. Μέσα στο χωριό δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα.
Περπατώντας στα πρώτα κιόλας μέτρα αντικρύζεις αμέσως την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα σπίτια είναι ομοιόμορφα χτισμένα, άριστα παραδείγματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Όλος ο οικισμός έχει πλακόστρωτο έδαφος το οποίο είναι άριστα εναρμονισμένο με τα πετρόχτιστα σπίτια του. Η πλατεία είναι ίσως το πιο όμορφο μέρος του χωριού και συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο αφού εκεί βρίσκονται οι περισσότερες ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα, με πιο γνωστό όλων το κοντοσούβλι.
Ο τεράστιος αιωνόβιος πλάτανος που βρίσκεται εκεί, είναι το σήμα κατατεθέν αφού προσφέρει δροσιά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Κάτω από αυτόν βρίσκεται και το παλιό σχολείο που σήμερα λειτουργεί ως παραδοσιακό καφενείο και σερβίρει ελληνικό καφέ και χειροποίητες πίτες.
Τα μαγαζάκια που πωλούν είδη λαϊκής τέχνης είναι όλα πολύ περιποιημένα, με χειροποίητες δημιουργίες που γοητεύουν τον επισκέπτη. Το ίδιο ισχύει όπου κι αν κοιτάξεις στον Παλαιό Παντελεήμονα. Όλα είναι άριστα διατηρημένα και προσεγμένα, από τα σπίτια μέχρι τις ταμπελίτσες στο δρόμο. Το χωριό, χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός από το 1978 και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα του είδους του.
Το όμορφο χωριό δέχθηκε μεγάλης αναγνώρισης σε Ελλάδα και εξωτερικό κατόπιν της επιλογής του Θ. Αγγελόπουλου για την ταινία Μέγας Αλέξανδρος , η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας . Έκτοτε, ακολούθησαν και άλλες παραγωγές που επέλεξαν τον Παλαιό Παντελεήμονα για τα γυρίσματά τους όπως η σειρά «Ματωμένα Χώματα» αλλά και το «Κόκκινο Ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη.
Μία επίσκεψη στον οικισμό αξίζει για ένα σαββατοκύριακο ώστε να δοθεί η ευκαιρία να απολαύσεις το τοπίο και την ηρεμία του, καθώς αποτελεί ιδανικό προορισμό «διαφυγής» από τους γρήγορους και έντονους ρυθμούς μιας μεγαλούπολης.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments