Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Εδώ και μέρες γράφονται πολλά στον διεθνή τύπο σχετικά με το μοναστηριακό συγκρότημα της Αγίας Λαύρας των Σπηλαίων, το πιο σημαντικό ιστορικό αξιοθέατο του πολύπαθου Κιέβου. Και αυτό γιατί μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, το μοναστήρι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης θρησκευτικής σύγκρουσης που εξελίσσεται παράλληλα με τον πόλεμο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το μοναστηριακό συγκρότημα της Αγίας Λαύρας των Σπηλαίων είναι κτισμένο εντός της ουκρανικής πρωτεύουσας σε ένα ύψωμα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Σύμφωνα με την ιστορία, το ορθόδοξο μοναστήρι ιδρύθηκε το 1051 από τον ερημίτη Αντώνιο από το Λιούμπεχ, αφού πρώτα ασκήτευσε στη Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος. Εγκαταστάθηκε το 1013 στις σπηλιές στις όχθες του Δνείπερου και λίγα χρόνια αργότερα, μαζί με το μοναχό Θεοδόσιο, ίδρυσαν το μοναστήρι.
Τα σημερινά κτίρια του συγκροτήματος χαρακτηρίζονται ως ουκρανικό μπαρόκ και χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακά.
Εντός του τεράστιου σε έκταση μοναστηριακού συγκροτήματος υπάρχουν 100 κτίσματα, 14 εκκλησίες και οκτώ μουσεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος, όχι απαραίτητα θρησκευτικού περιεχομένου. Ένα από αυτά είναι το μουσείο ιστορικών θησαυρών της Ουκρανίας. Αποτελεί έκπληξη για μας τους Έλληνες να βλέπουμε πως πολλά από τα εκθέματα του μουσείου έχουν σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Σε ένα άλλο σημείο υπάρχει μνημείο για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
Δυστυχώς το μοναστηριακό συγκρότημα είναι χωρισμένο στα δυο. Ένας ψηλός τοίχος χωρίζει τα δυο μέρη. Το ένα ανήκει στην ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας που ιδρύθηκε πρόσφατα, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο της Μόσχας αλλά αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Το άλλο ανήκει στην ορθόδοξη εκκλησία της Ουκράνιας που ανήκει στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Οι κόντρες μεταξύ τους είναι μεγάλες.
Το 2016 που επισκεφθήκαμε τελευταία φορά την Αγία Λαύρα, με έκπληξη είδαμε να χτίζονται στο ρωσικό κομμάτι νέα κτίρια (φώτο) αν και όλο το συγκρότημα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτό απαγορεύεται καθώς αλλοιώνει την ιστορικότητα του χώρου. Ωστόσο οι Ρώσοι δεν έδιναν τότε ιδιαίτερη σημασία στις εκκλήσεις της Ουκρανικής πλευράς.
Και φτάνουμε στο σήμερα.
Η Ουκρανική κυβέρνηση κάνει έξωση στους 300 μοναχούς που βρίσκονται στη ρωσική πλευρά του μοναστηριού. Τους κατηγορεί ότι συνεργάζονται με τους Ρώσους εισβολείς. Επίσης τους κατηγορεί ότι έχουν παραβιάσει τη μίσθωση κάνοντας αλλαγές στον ιστορικό χώρο, κτίζοντας νέα κτίρια και άλλες τεχνικές παραβάσεις.
Ωστόσο οι μοναχοί αρνούνται να εγκαταλείψουν το μοναστήρι υποστηρίζοντας πως έχουν έρθει σε ρήξη με την ρωσική εκκλησία μετά την υποστήριξη του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου στην εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.
Παρέμβαση για την “Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου” έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος, ζητώντας από τα αντιμαχόμενα μέρη να σεβαστούν την ιερότητα του χώρου, «διότι οι μοναχοί είναι αφιερωμένοι στην προσευχή».

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments