Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκίδης Αρχιτέκτων μηχανικός

Στο παλάτι του Ludwigsburg (Λούτβισμπουργκ) , στους κήπους των παραμυθιών, διοργανώνεται για 21η φορά η μεγαλύτερη έκθεση κολοκυθιών στον κόσμο. To Ludwigsburg είναι μια πόλη 95.000 περίπου κατοίκων που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την Στουτγάρδη, στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας.
Θέμα της φετινής έκθεσης, συνεπαρμένο από τα 250α γενέθλια του Μπετόβεν (Beethoven), είναι η μουσική. Περισσότερα από 450.000 κολοκύθια σχηματίζουν τεράστια μουσικά όργανα όπως ένα πιάνο, ένα βιολί, ένα παλιό γραμμόφωνο, ένα Ραδιόφωνο, κλπ. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν μια προτομή του Beethoven, μια μπαλαρίνα, έναν Diskjockey, τη γλώσσα-ορόσημο των Rolling Stones και άλλα σχήματα, τα οποία κάτω από τη λήψη ανάλογων και αυστηρών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, βρίσκονται διασκορπισμένα στους χώρους του πάρκου.
Εκτός των έργων τέχνης, οι επισκέπτες μπορούν, σε διάφορα περίπτερα και καταστήματα να συλλέξουν πληροφορίες γύρω από τα κολοκύθια, τα διάφορα είδη, την καλλιέργεια τους, να πάρουν συνταγές, αλλά και να γευτούν λιχουδιές όπως, σούπες, βάφλες από κολοκύθι, φρεσκοψημένο ψωμί, τσιπς κολοκύθας, κολοκυθομπιφτέκια , πέστο από κολοκύθι, κασέρι με κολοκύθι, μαρμελάδες, πίτες και άλλα νόστιμα σπεσιαλιτέ πιάτα κολοκύθας, που μαγεύουν αυτές τις ημέρες του φθινοπώρου.
Στη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί της πιο μεγάλης και της πιο βαριάς κολοκύθας της Γερμανίας. Μία εβδομάδα αργότερα αυτή της Ευρώπης. Στο τέλος του διαγωνισμού η νικηφόρα κολοκύθα τεμαχίζεται και ο σπόρος της διατίθεται προς αγορά στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες και καλλιεργητές.
Σε πολλές ειδικές εκδηλώσεις, μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει υπέροχα δείγματα κολοκυθιών από όλο τον κόσμο, να αγοράσει βιβλία καλλιέργειας, να ανταλλάξει γνώμες και γνώσεις.
Για τους μικρούς επισκέπτες υπάρχουν αφηγητές με παραμύθια και μαγευτικές ιστορίες γύρω από την κολοκύθα.
Κάπως έτσι η περιοχή προωθεί το σημαντικότερο αγροτικό της προϊόν, ταυτίζεται με αυτό και δημιουργεί τουριστική φήμη.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments