Κείμενο-φωτογραφία: Πάνος Γεωργιάδης

Μπορεί άραγε ο θεός να βάλει το χεράκι του ακόμη και στην τουριστική βιομηχανία, που τόσα περνάει ειδικά αυτό τον καιρό; Αν πρόκειται για το χέρι του «γήϊνου θεού» που ακούει στο όνομα Ντιέγκο Μαραντόνα τότε σίγουρα ναι!

Την προηγούμενη Δευτέρα 22 Ιουνίου, ήταν μια ιδιαίτερη επέτειος για τους ποδοσφαιρόφιλους. Κι αυτό γιατί τέτοια ημέρα το 1986 είχε πραγματοποιηθεί το ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας στο πλαίσιο του Μουντιάλ. Τόπος διεξαγωγής το Στάδιο Αζτέκα (Estadio Azteca) στην πρωτεύουσα Πόλη του Μεξικό.

Σε εκείνο τον αγώνα που έληξε 2-1 υπέρ την Αργεντινής, ο μάγος της μπάλας, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σκόραρε με… το χέρι του. Ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιριστής αργότερα δήλωσε πως : «Το γκολ μπήκε λίγο με το κεφάλι μου και λίγο με το χέρι του Θεού». Έτσι αυτό το πλαστό γκολ έμεινε στην ιστορία ως «το Χέρι του Θεού», ενώ το δεύτερο γκολ ( ” Γκολ του αιώνα”) σημειώθηκε αφού ο Μαραντόνα είχε τρέξει μία ξέφρενη πορεία, περνώντας πέντε Άγγλους παίκτες. Λέγεται πως αυτά τα δυο γκολ θεωρούνται από τα διασημότερα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Και επειδή στον τουρισμό ο μύθος εξιτάρει και πουλάει, αλλά χρειάζεται να βάλει και ο θεός το χέρι του, έτσι στο Μεξικό οι τουρίστες επισκέπτονται αυτό -κατά τα άλλα αδιάφορο- το στάδιο. Και σε ανάμνηση της αξέχαστης κίνησης του Μαραντόνα, σηκώνουν το χέρι και φωτογραφίζονται. Και ο τουριστικός μύθος πηγαίνει περίφημα.

Info…
Στo Μεξικό ταξιδέψαμε με το Cosmorama Travel στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού (fam trip).

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments