Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όπως και άλλη φορά έχουμε αναφέρει στα Omorfa Taxidia, η Κύπρος δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Έχει και το ορεινό της κομμάτι το οποίο διαρκώς αναπτύσσεται τουριστικά και αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε. Ένας από τους πιο γνωστούς ορεινούς οικισμούς είναι τα Λεύκαρα, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τρόοδος στην ορεινή Λάρνακα.
Πρόκειται για έναν όμορφο παραδοσιακό οικισμό με λιθόστρωτα σοκάκια και πετρόκτιστα σπίτια, δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Κύπρου. Είναι αναπτυγμένος τουριστικά και παρέχει όλες αυτές τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στον επισκέπτη. Ποιοτική διαμονή, εξαιρετική ντόπια κουζίνα, shopping, όλα σε εξαιρετικό επίπεδο, το ίδιο και η τουριστική οργάνωση του οικισμού που μεταξύ άλλων διαθέτει και ένα από τα καλύτερα συνεδριακά κέντρα της Κύπρου.
Η ιστορία του χωριού ξεκινά στα βυζαντινά χρόνια και το βασικό του αξιοθέατο είναι η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού από τον 14ον αιώνα. Ωστόσο αυτό που κάνει διάσημα τα Λεύκαρα είναι τα παραδοσιακά δαντελωτά κεντήματα, ονομαστά σε όλο τον κόσμο. Η παράδοση του Λευκαρίτικου κεντήματος ξεκίνησε την εποχή της Ενετοκρατίας (15ος-18ος αιώνας), όταν τα Λεύκαρα αποτέλεσαν τουριστικό θέρετρο για τις αρχόντισσες των Ενετών, που αναζητούσαν λίγη δροσιά μέσα στο καυτό κυπριακό καλοκαίρι. Οι συγκεκριμένες δίδαξαν στις γυναίκες του χωριού το κέντημα, οι οποίες με τη σειρά τους το εξέλιξαν ώστε να αποκτήσει τοπικά χαρακτηριστικά . Τα σχέδια του λευκαρίτικου κεντήματος είναι εμπνευσμένα από τη φύση και το περιβάλλον.
Η παράδοση αναφέρει πως το 1481, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι πέρασε από την Κύπρο και επισκέφθηκε τα Λεύκαρα. Μάλιστα αγόρασε ένα από τα κεντήματα και το πήγε στον Καθεδρικού ναού του Μιλάνου, τον διάσημο Ντουόμο, για να στολίσει την Αγία Τράπεζα.
Όταν το 1986 ο Ντουόμο γιόρτασε τα 600 χρόνια του, οι Λευκαρίτες πήγαν στο Μιλάνο και πρόσφεραν παρόμοιο κέντημα. Πρόσφατα δώρισαν ένα ακόμη στον Πάπα που επισκέφτηκε την Κύπρο. Τον Οκτώβριο του 2010, το λευκαρίτικο κέντημα εντάχθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Η αργυροχοΐα είναι επίσης μια τέχνη που αναπτύχθηκε στα Λεύκαρα από τις αρχές του 18ου αιώνα και σήμερα ενισχύει το τουριστικό προϊόν του χωριού που ζει κυρίως από τον τουρισμό.
Για αυτά και πολλά ακόμη, πριν μερικούς μήνες, τα Λεύκαρα συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με τα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική διάκριση που επιβραβεύει την τουριστική αξία των χωριού. Το 2018 η Ένωση Ιαπωνικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων περιέλαβε τα Λεύκαρα στις 30 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.

Info…

Τα Λεύκαρα βρίσκονται 35 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα, 50 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και 55 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό.
Στην Κύπρο πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε με επιτυχία το γραφείο της Αθήνας του υφυπουργείου τουρισμού της Κύπρου.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments