Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και ονομάζεται Νέα Μονή Φιλοσόφου, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου νέα καθώς βρίσκεται εκεί από το 1691. Το προσωνύμιο «νέα», το πήρε καθώς σε απόσταση οκτακοσίων μέτρων σε δύσβατη περιοχή, βρίσκεται η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου, η πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας (10ος αιώνας) και από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επονομαζόμενο “φιλόσοφο”, γραμματέα του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, από τον οποίο πήρε το όνομά της.
Αμφότερες βρίσκονται στην ορεινή Αρκαδία, στην δυτική πλευρά της χαράδρας του Λούσιο, 11 χλμ. νοτιοδυτικά της Δημητσάνας. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή τοποθεσία που καθηλώνει το βλέμμα. Είναι από τα μοναστήρια που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον ακόμη και αν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη θρησκεία.
Από τη Νέα Μονή, σώζεται σήμερα ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με πολλές αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο με εξαιρετική διακόσμηση και φέρει εικόνες κρητικής τεχνοτροπίας που αποδίδονται στο ζωγράφο Βίκτωρα (1663). Ο ναός αγιογραφήθηκε το 1693 με δαπάνη του “Μαυραηδή-πασά Φαρμάκη ” από τη Στεμνίτσα, ο οποίος είχε εξισλαμισθεί, αλλά επανήλθε στο Χριστιανισμό επί Ενετοκρατίας. Απεικόνιση του χορηγού υπάρχει στη δυτική πλευρά του ναού (υπό τη μορφή τυπικού Ανατολίτη με βλοσυρό ύφος, πολυτελές ένδυμα και κομπολόι) δίπλα στην αγία Ελένη.
Από τα μέσα του 17ου, λειτουργούσε στη Νέα Μονή η “Σχολή της Δημητσάνας”, από τις πλέον σημαντικές ιερατικές σχολές στην Τουρκοκρατία, που ανέδειξε ηγετικές μορφές της Εκκλησίας, ανάμεσά τους 80 μητροπολίτες και επτά πατριάρχες. Η Μονή υπήρξε κέντρο πνευματικής αντίστασης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Από την Νέα Μονή Φιλοσόφου ξεκινά οργανωμένο περιπατητικό μονοπάτι, το οποίο περνά δίπλα από την Παλαιά Μονή και αφού διασχίσει το γεφύρι στο Λούσιο καταλήγει στη Μονή Προδρόμου που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού σε απόκρημνο βράχο. Στο φαράγγι του Λουσίου ποταμού υπάρχει πληθώρα θρησκευτικών και άλλων μνημείων τα οποία επισκέπτονται οι φίλοι του περιπατητικού τουρισμού.
Η Νέα Μονή Φιλοσόφου λειτουργεί σήμερα ως ανδρική μονή, παράρτημα της Μονής Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας.

Info…

Στην ορεινή Αρκαδία πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με την εταιρεία Tourism media &Events.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments