Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Θλίψη και αποτροπιασμό παρακαλεί στη Γαλλία, η πρόσφατη βεβήλωση μνημείου αφιερωμένο σε 642 ψυχές (ανάμεσά τους 247 παιδιά) που το 1944 έκαψαν ζωντανούς οι Ναζί στο χωριό Οραντούρ σιρ Γκλάν. Στο μνημείο άγνωστοι, έγραψαν με σπρέι τη λέξη «ψεύτες» επάνω στη λέξη «μάρτυρες».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να εντοπιστούν αυτοί που βανδάλισαν το Κέντρο Μνήμης.
Το χωριό Οραντούρ σιρ Γκλάν δεν είναι το μοναδικό που έχει υποστεί ολοκαύτωμα από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ωστόσο είναι ένα από τα δυο σε όλη την Ευρώπη που δεν ξανακατοικήθηκαν ποτέ.
Το δεύτερο βρίσκεται την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα ορεινά του νομού Σερρών. Πρόκειται για τα Άνω και Κάτω Κερδύλια που στις 17 Οκτωβρίου 1941, το 382ο Σύνταγμα Πεζικού της Βέρμαχτ, περικύκλωσε τα δυο κοντινά χωριά, συνέλαβε όλους τους άντρες από 16 ετών και άνω και τους εκτέλεσε. Οι νεκροί ήταν 214. Ήταν η πρώτη σφαγή στα Βαλκάνια από τους Γερμανούς κατακτητές σε βάρος άμαχου πληθυσμού. Έγινε σε αντίποινα των Γερμανών κατακτητών για τη δράση ανταρτικών ομάδων στην περιοχή, ενώ η ιστορία έχει και την συνήθη προδοσία από έναν κάτοικο του χωριού.
Μετά τη σφαγή, οι Γερμανοί έκαψαν τα χωριά και αποχώρησαν. Όσοι επέζησαν, δηλαδή οι χήρες και τα ορφανά, δεν επέστρεψαν ποτέ στα ερειπωμένα χωριά και δημιούργησαν στη θαλάσσια περιοχή του Στρυμονικού κόλπου τα Νέα Κερδύλια.
Μόλις το 1998 η σφαγή των Κερδυλίων αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος με Προεδρικό Διάταγμα και η κοινότητα των Νέων Κερδυλίων ως μαρτυρική.
Σήμερα στα Κερδύλια βασιλεύουν μόνο τα ερείπια του κατεστραμμένου εκ θεμελίων χωριού και η ησυχία. Από την καταστροφή διασώθηκε μονάχα η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων και έμεινε όρθιο ένα μόνο σπίτι.
Εκεί στην κορυφή του βουνού, δίπλα στην διασωθείσα εκκλησία υπάρχει το κεντρικό μνημείο για την μνήμη των νεκρών. Ένας ομαδικός τάφος με τα οστά των αδικοχαμένων και μια πλάκα με τα ονόματα τους.
Αν ποτέ βρεθείτε στην περιοχή ανηφορίστε προς τα Κερδύλια. Να δείτε το κατεστραμμένο χωριό που είναι σαν η τραγωδία να συνέβη χθες, να τιμήσετε την μνήμη των νεκρών στο μνημείο, και να δείτε την καταπληκτική θέα προς τον Στρυμονικό κόλπο και την κοντινή Αμφίπολη.
Αν και το γαλλικό χωριό Οραντούρ σιρ Γκλάν επισκέπτονται κάθε χρόνο 300.000 άτομα, Γάλλοι και ξένοι, για να δουν το ερείπια στα οποία εξελίχθηκε η τραγωδία και να τμήσουν την μνήμη των νεκρών, ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες των Κερδυλίων, καθώς αυτή η τραγική σελίδα στην νεότερη Ελληνική ιστορία, παραμένει εν πολλοίς άγνωστη στους νεότερους.
Οι φωτογραφίες είναι από επίσκεψη μας στα Κερδύλια πριν δυο χρόνια…

guest
2 Comments
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος Πλούσος
Γιώργος Πλούσος
1 έτος πριν

Ποιά είναι η αλήθεια για το Oradour Sur Glane?

«Αν πιστεύετε ότι τα Waffen SS ήταν αποκλειστικά υπεύθυνα για την τραγωδία του χωριού Οραντούρ της Γαλλίας και ότι η ενοχή τους δεν υπόκειται σε αμφισβήτηση, τότε αυτός ο σύνδεσμος δεν είναι για σάς»:

http://www.jrbooksonline.com/cwporter/oradour.htm

Theoharidis Mihalis
1 έτος πριν

Απο τα Μαρτυρικά Κερδύλλια Σερρών Σας Ευχαριστούμε για το άρθρο σας! Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να κάνουμε παντού γνωστό το έγκλημα των Γερμανών στα Δυο Μαρτυρικά Μας Χωριά!
Περισσότερες πληροφορίες για τα Μαρτυρικά Κερδύλλια Σερρών :
Η Ιστορία των Κερδυλλίων
http://martirikakerdilliaistoria.blogspot.com/2017/04/blog-post.html
Η Θύμηση των Επιζώντων:
https://ithimisitonepizonton.blogspot.com/

ΕΛΛΑΔΑ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΣΕΡΡΕΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΚΕΡΔΥΛΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ – Néa Kerdhília Serrai
https://www.blogger.com/profile/10680742149343192816

Last edited 1 έτος πριν by Theoharidis Mihalis