Ίσως να στεναχωρήσουμε τους ερωτευμένους όλου του κόσμου με αυτή την ανάρτηση και ειδικά μια μέρα πριν τις 14 Φεβρουαρίου που γιορτάζεται ο έρωτας. Δυστυχώς ή…..ευτυχώς όμως, υπάρχει και αυτή η περίπτωση στις ανθρώπινες σχέσεις. Κάποια στιγμή δηλαδή όλα να τελειώσουν, να “σπάσουν”, να διαλυθούν. Ίσως έρθει η στιγμή για ορισμένους, που θα ξεχάσουν τις κόκκινες καρδούλες, τα σοκολατάκια, τα λουλούδια, τους όρκους αιώνιας αγάπης και τους ρομαντικούς περιπάτους χέρι-χέρι. Ακριβώς σε αυτή την περίοδο είναι αφιερωμένο το ” Museum of Broken Relationships” ( στα Κροατικά αναφέρεται ως Muzej prekinutih Veza). Εσείς το “Broken” μπορείτε να το μεταφράσετε, όπως σας ικανοποιεί ή βολεύει, ανάλογα την πρώην σχέση σας.
Βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ζάγκρεμπ και πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου με τη ζωγραφιστή οροφή. Το μουσείο δεν είναι ούτε μεγάλο, ούτε και ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε εκθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως προσωπικά αντικείμενα που έχουν απομείνει από πρώην εραστές, συνοδευόμενα από σύντομες περιγραφές σχετικά με τις ιστορίες διαλυμένων σχέσεων.
Το μουσείο ιδρύθηκε από δύο καλλιτέχνες ( ένας γλύπτης και ένας παραγωγός ταινιών, οι οποίοι λέγεται πως ήταν ζευγάρι), ενώ η πρώτη παρουσίαση των λιγοστών αρχικά αντικειμένων έγινε στη Γλυπτοθήκη του Ζάγκρεμπ ως μέρος της 41η έκθεσης Salon Zagreb, ενώ αργότερα τα εκθέματα περιπλανήθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Οι εμπνευστές βλέποντας την αδιαφορία των επίσημων αρχών και ειδικά του Υπουργείου Πολιτισμού της Κροατίας, αποφάσισαν να στραφούν σε ιδιώτες επενδυτές καθιστώντας το, ως το πρώτο ιδιωτικό μουσείο της πόλης.
Το μουσείο άνοιξε τελικά και επίσημα τον Οκτώβριο του 2010, προσελκύοντας κυρίως τουρίστες, όχι μόνο λόγω του ιδιαίτερου αντικειμένου του, αλλά και από το γεγονός ότι είναι ανοικτό επτά ημέρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με άλλα μουσεία της πόλης. Το 2011 απονεμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσείων (EMF), το βραβείο Kenneth Hudson, ως το πιο καινοτόμο μουσείο στην Ευρώπη.
Τα εκθέματα είναι ρούχα, φωτογραφίες, υποδήματα, αρκουδάκια, επιστολές, σπασμένα ποτήρια κτλ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα τσεκούρι από το Βερολίνο, με το οποίο κάποια έπιπλα σπιτιού έγιναν “καλοκαιρινά” μετά το βίαιο χωρισμό του ζευγαριού…
Σύμφωνα με τους υπευθύνους, το συγκεκριμένο μουσείο ενθαρρύνει τη συζήτηση και τον προβληματισμό όχι μόνο για την ευθραυστότητα των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και σχετικά με τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες που περιβάλλουν τις ανθρώπινες ιστορίες αγάπης και μίσους. Παρόμοιο μουσείο υπάρχει και στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, το οποίο άνοιξε μετά από επίσκεψη ενός Αμερικανού δικηγόρου, ο οποίος εντυπωσιάστηκε με αυτό που είδε στο Ζάγκρεμπ. Επιπλέον μέσα στο μουσείο λειτουργεί ένα μικρό όμορφο καφέ, αλλά και κατάστημα με σουβενίρ σχετικά με διαλυμένες σχέσεις.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments