Ιερό προσκύνημα για τους Σιχ, δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο για τους ξένους !

Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Το Gurudwara Bangla Sahib, ένα από τα περίφημα κέντρα ιερού προσκυνήματος των Σιχ στο Δελχί. Βρίσκεται  κοντά στην περιοχή Connaught Place  και συγκεκριμένα στην οδό Ashok Road. Η ιστορία του χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, όταν ήταν το παλάτι  του Raja Jai ​​Singh. Λέγεται ότι το 1664, ο Γκουρού Χαρ Κρίισαν Σαχίμ Τζι ( 8ος Γκουρού), επισκέφθηκε το βασιλιά και θεράπευσε τους ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από επιδημία ευλογιάς και χολέρας, διανέμοντάς τους νερό από τη δεξαμενή. Αυτή η δεξαμενή νερού που χρησιμοποίησε ο Γκουρού, εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα και πιστεύεται ότι διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν την κύρια αίθουσα προσευχής (εκεί βρίσκεται και το Granth Sahib, το ιερό βιβλίο των Σιχ), τη δεξαμενή νερού, βιβλιοθήκη, μουσείο, νοσοκομείο, σχολείο και μια γκαλερί τέχνης.  

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι  στους χώρους, ανεξαρτήτου θρησκεύματος ή κάστας, τόσο να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις, αλλά και να γευματίσουν. Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν, πως για να μπουν θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένοι και να καλύψουν το κεφάλι τους με ένα μαντήλι. Επιπλέον θα πρέπει να βγάλουν και τα παπούτσια τους.

Η είσοδος είναι δωρεάν, είναι ανοιχτό 24 ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό είναι ο Patel Chowk. Σύμφωνα με έρευνες, το Gurudwara Bangla Sahib κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως το καλύτερο τουριστικό σημείο θρησκευτικού ενδιαφέροντος στο Δελχί. Το συγκρότημα Bangla Sahib Gurudwara έχει εμφανιστεί επίσης και σε πολλά λογοτεχνικά έργα.
Info

Στην Ινδία πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Cosmorama (www.cosmorama.gr) που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments