Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης
Η διαχείριση των υδάτων πάντα αποτελούσε έναν “πονοκέφαλο” για τις κοινωνίες όλου του κόσμου. Άνυδρες περιοχές του κόσμου που έχουν ζεστό και ξηρό κλίμα, λένε “το νερό, νεράκι” όταν οι βροχοπτώσεις μειώνονται αισθητά. Στην Ινδία και το Chand Baori για να μην πουν “το νερό νεράκι”, πήραν τα μέτρα τους ήδη πριν χίλια χρόνια περίπου !
To Chand Baori βρίσκεται στη βόρεια Ινδία και συγκεκριμένα στην επαρχία του Rajasthan και μέσα στο χωριό Abhaneri, σε απόσταση ενενήντα περίπου χιλιομέτρων από την Τζαϊπούρ. Θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα και δημοφιλέστερα αξιοθέατα στο Rajasthan, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα κλιμακοστάσια στον κόσμο. Το Chand Baori είναι μια τεράστια δεξαμενή νερού χτισμένη με την παραδοσιακή κλιμακωτή αρχιτεκτονική που άνθισε στη Βόρεια Ινδία. Χτίστηκε από τον βασιλιά Chanda της δυναστείας Nikumbha τον 9ο μ.Χ. αιώνα με σκοπό τη συλλογή και χρήση του νερού, στις περιόδους ξηρασίας και έντονης ζέστης που επικρατούν στη χώρα. Είναι έτσι χτισμένο, όπου ανάλογα τη στάθμη του νερού, υπάρχει πάντα η δυνατότητα συλλογής του, αφού υπάρχουν παντού σκάλες οι οποίες φτάνουν συνολικά τις 3.500. Το συνολικό βάθος φτάνει τα είκοσι μέτρα.
Η εξαιρετική αρχιτεκτονική και γεωμετρία τουχώρου, προσελκύουν όχι μόνο χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες, αλλά και ανθρώπους που έχουν σχέση με αυτό τον κλάδο, με σκοπό να το μελετήσουν. Επιπλέον, στο κάτω μέρος της δεξαμενής ο αέρας είναι πιο δροσερός με τη θερμοκρασία να είναι γύρω στους 5-6 βαθμούς πιο χαμηλή σε σχέση με τα ανώτερα στρώματα. Αξιοσημείωτο και μαγευτικό επίσης για όσους βλέπουν με “φωτογραφικό μάτι”, το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, ανάλογα τη θέση του ήλιου.
Το Chand Baori έχει χρησιμοποιηθεί επίσης και ως σκηνικό για τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών αλλά και μουσικών βίντεοκλιπς.
Τα περισσότερα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται σε ταξίδια στην Ινδία, περιλαμβάνουν και το Chand Baori στο πρόγραμμά τους.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments