Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης
Η Ταραγόνα είναι μια παραθαλάσσια πόλη της Καταλονίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, με πληθυσμό περίπου 135.000 κατοίκους, ενώ η απόστασή της από τη Βαρκελώνη είναι περίπου ογδόντα πέντε χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο κέντρο της λεγόμενης Χρυσής Ακτής (Costa Dorada) ενώ λόγω της συγκέντρωσης σημαντικών αρχαίων μνημείων, έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Ταραγόνα έχει μεγάλη παράδοση στους castellers, τους ανθρώπους δηλαδή που δημιουργούν τους “ανθρώπινους πύργους”, αφού βρίσκεται δίπλα στην πόλη του Βαλς και μητρόπολη αυτής της παράδοσης. Μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στον 18ο αιώνα, όπου πάνω από διακόσια χρόνια οι ομάδες castellers της πόλης συμμετέχουν στις δημόσιες γιορτές ενώ κάθε δύο χρόνια διαδραματίζεται στην πόλη ο ανώτατος διαγωνισμός castellers, που συγκεντρώνει ομάδες τόσο από την Καταλονία όσο κι από άλλες περιοχές του κόσμου (Μόντρεαλ, Κίνα). Οι τοπικές ομάδες είναι τέσσερις: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo και Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau.

Η κύρια γιορτή της πόλης πραγματοποιείται στις 23η Σεπτεμβρίου, όταν και γιορτάζεται η Αγία Θέκλα. Ιστορικά καθιερώθηκε το 1321, όταν έφτασαν από την Αρμενία ως λείψανα τα δύο χέρια της αγίας. Το φεστιβάλ προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά και την πρώην αρένα ταυρομαχιών για να παρακολουθήσουν το ετήσιο φεστιβάλ των «ανθρώπινων πύργων». 

Τα Omorfa Taxidia είχαν την τύχη να επισκεφτούν δύο από αυτούς τους συλλόγους, όπου παρακολουθήσαμε τις εντατικές προετοιμασίες τους για αυτό το γεγονός. Οι φιλόξενοι άνθρωποι του συλλόγου, μας ξενάγησαν στους χώρους προπόνησης, αλλά και μας εξήγησαν τη φιλοσοφία και διαδικασία στησίματος ενός “ανθρώπινου πύργου”. Δεκάδες άνθρωποι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, κάθε ηλικίας, εξασκούνταν εκείνη την ώρα με ιδιαίτερο ζήλο. Εκτός από την αγάπη για αυτό που κάνουν, επιπλέον απαιτείται τέλεια στρατηγική, πειθαρχία, συντονισμός, δύναμη, ισορροπία, θάρρος και φυσικά αρκετή εξάσκηση.

 

 

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments