Κείμενο-φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου
Όταν κάποιος βρεθεί στην ΝΑ Ασία, θα καταλάβει πως το πολύ πρωινό ξύπνημα είναι τρόπος ζωής. Στο Ανόι μάλιστα που περνάει ο γνωστός Κόκκινος ποταμός αλλά και με τις δεκάδες μικρές και μεγάλες λίμνες, η βόλτα έξω είναι επιβεβλημένη για να ξεφύγει ο κόσμος από το χάος της πυκνοκατοικημένης αυτής πόλης.
Πολύ πριν αρχίσει η κίνηση με τα εκατομμύρια μηχανάκια και αυτοκίνητα που κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα, οι κάτοικοι της πόλης βγαίνουν έξω και απολαμβάνουν τις ελάχιστες στιγμές ηρεμίας που έχουν μέσα στην μέρα. Πολλοί ξεκινούν την μέρα τους με γυμναστική, είτε ατομικά αλλά πολλές φορές και σε ομάδες. Άλλοι πηγαίνουν για προσευχή, πρωινό πικ νικ, ψάρεμα ή απλά για ένα τσάι ή καφέ με τους φίλους τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Βιετνάμ παράγει μια από τις πιο αρωματικές ποικιλίες καφέ και ο καφές αποτελεί κομμάτι από την παράδοση τους. Στη συνέχεια αφού απολαύσουν συνήθως μετά μουσικής το ρόφημα ή τη γυμναστική τους (φέρνουν ηχεία έξω!) πηγαίνουν για πρωινό σε κάποιο από τα μικρά μαγαζάκια ή κάνουν τις πρωινές αγορές τους από υπαίθριους μικροπωλητές, καθώς τα καταστήματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη.
Όσο όμως περνάει η ώρα ξεκινάει και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η κίνηση στους δρόμους… Όπως και σε άλλες Ασιατικές χώρες έτσι και εδώ ο πληθυσμός γερνάει και βλέπεις έξω τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να είναι ι περισσότεροι. Κάνει εντύπωση όμως ότι είναι εύθυμοι και χαμογελαστοί ακόμη και σε ένα ξένο, με πρόθεση πάντα να σε καλωσορίσουν ή να σε κεράσουν έναν καφέ.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments