Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στο δρόμο για τη Μονεμβασιά, σταματάμε στο επισκέψιμο οινοποιείο Οινοποιητική Μονεμβασιάς της Οικογένειας Τσιμπίδη. Ιδρύθηκε το 1997 από το Γιώργο και την Έλλη Τσιμπίδη στην προσπάθεια τους να αναβιώσουν το μύθο του χαμένου στο χρόνο Μαλβαζία οίνου.
Ο Μαλβαζία ήταν ένας βυζαντινός οίνος με γεωγραφική επωνυμία καταγωγής. Παράγονταν από τον 13ο αιώνα και οι ντόπιοι έμποροι το φόρτωναν στα καράβια από το λιμάνι της Μονεμβασιάς με προορισμό τα λιμάνια της Μεσογείου και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αργότερα η κατάληψη της Μονεμβασιάς από τους Τούρκους είχε σαν συνέπεια να καταστραφούν οι αμπελώνες και να εκλείψει ο οίνος Μαλβαζία.
Η αγάπη για τον τόπο της οικογένειας Τσιμπίδη, τους έστρεψε στην αναζήτηση των γηγενών ποικιλιών και των παραδοσιακών τρόπων οινοποίησής τους. Μέσα σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψαν και πειραματίστηκαν με παλιές, σπάνιες ποικιλίες της περιοχής κι έτσι αναδείχθηκαν η Μονεμβασιά, η Κυδωνίτσα, το Ασπρούδι και το Μαυρούδι.
Μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας που την συνόδευε το πάθος τους για τον τόπο και το καλό κρασί, σήμερα παράγουν δεκαπέντε ξεχωριστές ετικέτες λευκού, ροζέ και κόκκινου κρασιού, ενώ σε όλα αυτά τα χρόνια τα κρασιά τους κέρδισαν πάνω από 300 βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σήμερα η Οινοποιητική Μονεμβασιάς – Τσιμπίδη είναι ένα σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο που οι άνθρωποι του πρόθυμα θα σας αποκαλύψουν τα μυστικά του καλού κρασιού και την ιστορία του Μαλβαζία οίνου.

Info…

H Οινοποιητική Μονεμβασιάς – Τσιμπίδη βρίσκεται στο 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Τάραψας – Μονεμβασιάς, 10χλμ από το Κάστρο της Μονεμβασιάς.
Δέχεται επισκέπτες από Τρίτη έως Σάββατο: 10:00 – 16:00, ενώ η γευσιγνωσία πραγματοποιείται σε μια από τις δύο ειδικές αίθουσες και η διάρκειά της κυμαίνεται 30’ – 35’.
Στη Μονεμβασιά πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Tourism Media & Events

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments