Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Θεωρητικά αν έχεις επισκεφτεί μερικά οινοποιεία είναι σαν να τα έχεις δει όλα. Θα περιηγηθείς στον πέριξ αμπελώνα, θα δεις τη διαδικασία παραγωγής, τα κρασιά που ωριμάζουν μέσα σε δρύινα βαρέλια ή σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές, και θα κάνεις γευσιγνωσία κρασιών.
Δεν είναι έτσι καθώς κάθε επισκέψιμο οινοποιείο έχει κάτι παραπάνω. Το μεράκι, την διάθεση, την αισθητική των ανθρώπων του και αυτά είναι που κυριαρχούν και πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα.
Στο οινοποιείο Σπυρόπουλου στη Νέα Μεσήμβρια, ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη, θα τα βρείτε όλα αυτά. Το δημιούργησαν ένα ζευγάρι, ο Θάνος Σπυρόπουλος που πήρε τα πρώτα ερεθίσματα για την οινοποίηση από τον παππού του και η Μαρία Γιαμμαλίδου που χωρίς δεύτερη σκέψη απαρνήθηκε τη νοσηλευτική που σπούδασε, για την οινολογία.
Θα εντυπωσιαστείτε από την πρώτη στιγμή που θα περάσετε την πύλη του οινοποιείου. Ο χώρος είναι εντυπωσιακός. Τα δυο κτίρια θυμίζουν περισσότερο ένα ωραίο σπίτι ενώ ο χώρος πρασίνου που τα περιβάλει προσθέτει πολλά αστεράκια στην εικόνα. Περισσότερο όμως απ’ όλα θα εντυπωσιαστείτε από την απίστευτε ζεστή φιλοξενία του Θάνου και της Μαρίας. Σαν να υποδέχονται φίλους από τα παλιά. Ευθύς εξαρχής δημιούργησαν ένα επισκέψιμο οινοποιείο που δεν παράγει μόνο καλό κρασί αλλά και εμπειρίες.
Στη κτήμα τους θα ξεναγηθείτε στους χώρους παραγωγής, θα μάθετε τα πάντα για τα 10 διαφορετικά κρασιά που παράγουν, αλλά και την ρετσίνα τους με το όνομα Γιοματάρι. Θα δοκιμάσετε τα κρασιά τους σε χώρους που θυμίζουν ένα ζεστό φιλόξενο σπίτι, συνοδεία ανάλογων εδεσμάτων. Θα αγοράσετε κρασιά αλλά και άλλα τοπικά προϊόντα.
Πίσω από το οινοποιείο υπάρχει πειραματικός αμπελώνας που ξετρελαίνει τα παιδιά. Ιδιαίτερα στην εποχή του τρύγου, τα παιδιά θα τρυγήσουν σταφύλια και σε ξύλινα πατητήρια θα φτιάξουν το δικό τους κρασί, ενώ φεύγοντας θα πάρουν ένα μπλουζάκι με το αποτύπωμα τους. Μια βιωματική εμπειρία ανεπανάληπτη.
Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν σ΄αυτό το απίθανο οινοποιείο που έχει ξεκάθαρο οινοτουριστικό προσανατολισμό, ενώ οι χώροι διατίθενται και για κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις.

Info…

Το Οινοποιείο Σπυρόπουλου βρίσκεται λίγο πριν την Νέα Μεσήμβια Θεσσαλονίκης και θα χρειαστείτε τη βοήθεια του έξυπνου κινητού σας για να το βρείτε εύκολα.
Εμείς πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του Α.Π.Θ. με τίτλο «BSB104-The Sea of Wine», συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020 (Joint operational Programme Black Sea Basin Programme 2014-2020). Το οργάνωσε για λογαριασμό του ΑΠΘ και του προγράμματος η εταιρεία Wise Ram που ασχολείται με το τουριστικό μάρκετινγκ και προώθηση.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments