Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Οι ψαράδες στην ιστορική γέφυρα του Γάλατα αποτελούν μια από τις εμβληματικές εικόνες της Κωνσταντινούπολης. Μπορείς να δεις εκατοντάδες ανθρώπους πάνω και γύρω από τη γέφυρα να ψαρεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας άλλα και της νύχτας σε βαθμό που να αναρωτιέσαι πως υπάρχουν ακόμη ψάρια στον Κεράτιο κόλπο.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει καθώς ο Κεράτιος κόλπος ήταν απίστευτα μολυσμένος από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Κατά μήκος του υπήρχε κάποτε ένα ναυπηγείο και περισσότερα από 2000 εργαστήρια και εργοστάσια που μόλυναν τον κόλπο ασταμάτητα. Το ψάρεμα ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1980 ήταν αδύνατο καθώς το νερό ήταν πολύ μολυσμένο και η θαλάσσια ζωή είχε εξαφανιστεί.
Οι περίοικοι δεν μπορούσαν να ανοίξουν τα παράθυρά τους καθώς η μυρωδιά από τον Κεράτιο Κόλπο ήταν αφόρητη.
Ωστόσο στη δεκαετία του ενενήντα έγιναν σημαντικά έργα για τον καθαρισμό του κόλπου και η θαλάσσια ζωή επέστρεψε.
Σήμερα οι εκατοντάδες ψαράδες αποτελούν πηγή έμπνευσης για φωτογράφους, ποιητές και καλλιτέχνες. Οι τουρίστες συρρέουν για να τους φωτογραφίσουν και να φωτογραφηθούν. Τα περισσότερα ψάρια πωλούνται στις ταβέρνες που βρίσκονται κάτω από τη γέφυρα.

Info…
Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Mentor Travel Specialists που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments