Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι γνωστό πως η Κρήτη δεν είναι μόνο όμορφες παραλίες και παραθαλάσσιοι οικισμοί αλλά και στο εσωτερικό του νησιού έχεις πολλά να δεις και να κάνεις. Ένα από τα ιδιαίτερα χωριά της Κρήτης είναι οι Μαργαρίτες που βρίσκεται 27 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου. Είναι ιδιαίτερο γιατί έχει συνδέσει την ιστορία του με την τέχνη του πηλού, της κεραμικής και της αγγειοπλαστικής. Τέχνη που μετρά αιώνες στις Μαργαρίτες γι΄αυτό και είναι γνωστό και ως το χωριό των πιθαράδων.
Ο λόγος που οι ντόπιοι ξεκίνησαν εδώ και αιώνες την ενασχόληση τους με τον πηλό και την τέχνη του ήταν η άφθονη πρώτη ύλη που υπάρχει στην περιοχή με κοιτάσματα αργιλοχώματος και η ανάγκη να φτιάξουν αυτά που χρειάζονταν στην καθημερινότητα τους.
Οι Μαργαρίτες «άνθισαν» την περίοδο της Ενετοκρατίας κάτι που είναι ορατό και σήμερα καθώς βλέπεις πολλά αρχοντικά με ωραία θυρώματα, επηρεασμένα από εκείνη την περίοδο.
Σήμερα οι Μαργαρίτες είναι ένα τουριστικό χωριό γεμάτο εργαστήρια και καταστήματα που πουλούν ήδη κεραμικής και αγγειοπλαστικής, κυρίως περίτεχνα διακοσμητικά καθώς πλέον δεν υπάρχει η ανάγκη για καθημερινά σκεύη.
Δεκάδες ξένοι και Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται τις Μαργαρίτες καθημερινά για να περπατήσουν στα δρόμους, να δουν ζωντανά τον πηλό να μεταμορφώνεται σε κάτι περίτεχνο να αγοράσουν αυτά που δύσκολα θα βρουν στα μέρη τους.
Οι Μαργαρίτες ήταν το χωριό του Θρυλικού ηγουμένου της μονής Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκη που ανατίναξε την Μονή για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών οι πολιορκημένοι αγωνιστές και τα γυναικόπεδα. Η προτομή του βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι ιστορικές εκκλησίες του χωριού και της περιοχής που κατασκευάστηκαν από τον 14ο ως τον 17ο αιώνα.
Ο τοιχογραφημένος ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τοιχογραφήθηκε το 1383. Χαρακτηριστικό είναι το λίθινο τέμπλο που διαχωρίζει το ιερό βήμα από τον κυρίως ναό. Στη Μεσοχωριά, ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου διασώζει τοιχογραφίες του πρώτου μισού του 15ου αιώνα.
Τελευταία τους Έλληνες τουρίστες προσελκύει το σπίτι της γνωστής ηθοποιού Μαρίας Τζομπανάκη πού πρωταγωνιστεί αυτή την εποχή σε γνωστό σήριαλ (Σασμός). Η Μαρία Τζομπανάκη είναι δημιουργός του Πολιτιστικού Κέντρου Πράσινου Τουρισμού “ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ”.

Info…
Στις Μαργαρίτες πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο People of the World και την Sky Express.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments