Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκίδης

Τους κόσμους που φτιάχνουν τα όνειρα μας ξεκίνησαν ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες να τους κάνουν πραγματικότητα. Σε μία τεχνιτή μικρή νησίδα που χρησιμοποιήθηκε βιομηχανικά για την εξόρυξη αραγωνίτης άμμου και εγκαταλείφθηκε το 2015, αγοράστηκε από την ιταλo-ελβετική ναυτιλιακή εταιρία MSC Cruises, η οποία επένδυσε σ’αυτή 300 εκατομ. δολλάρια. Σε τρία χρόνια μετέτρεψε τη βιομηχανική περιοχή σε ένα ακμάζοντα θαλάσσιο καταφύγιο, ένα ιδιωτικό νησί, ένα παράδεισο διακοπών. Συνολικά αφαιρέθηκαν 7.500 τόνοι παλιοσίδερα, φυτεύτηκαν 75.000 φυτά και θάμνοι συν 4.600 δένδρα και φοίνικες. Το 95 % των φυτών είναι εγγενή στην Καραϊβική. Επενδύσεις όμως έγιναν επίσης και στο υποθαλάσσιο περιβάλλον για την ανάπτυξη, αναπαραγωγή, προώθηση και εξασφάλιση κοραλλιογενών αποικιών.
Η ιδιωτική νησίδα ανήκει στο αρχιπέλαγος Bimini των Μπαχάμες, βρίσκεται ανάμεσα στο Μαϊάμι και το Νάσσαου, είναι προσβάσιμη μόνο με κρουαζιερόπλοιο και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τους επισκέπτες-πελάτες της ΜSC. Τα πλοία ελλιμενίζουν απ’ ευθείας στην προβλήτα του νησίδας. Οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων μπορούν να ανακαλύψουν το νησί με τα πόδια ή με ηλεκτρικά οχήματα να φτάσουν σε οποιαδήποτε τοποθεσία του. Τα πλοία μένουν από τις πρώτες πρωινές ώρες έως αργά το βράδυ, έτσι ώστε οι επιβάτες της κρουαζιέρας να βιώσουν και τη νυχτερινή ζωή που πολλάκις συνοδεύεται από παραδοσιακές παρελάσεις, μοναδικές βραδινές εκδηλώσεις, θεαματικές παραστάσεις φωτός στο φάρο, ένα οικοδόμημα ύψους 30 μ. με κατάστρωμα παρατήρησης.
Γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, μία παρθένα ακτογραμμή μήκους 3 χιλμ. με 8 διαμορφωμένες λευκές αμμώδεις παραλίες, καθεμία με τη δική της γοητεία, για κολύμβηση, θαλάσσια σπορ, παιχνίδι για μικρούς κι ενήλικους, για μασάζ σε καμπάνες, κλπ.
Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται το μεγάλο BBQ-εστιατόριο με μπουφέ. 6 επιπλέον διαφορετικές καντίνες/καφετέριες είναι διασπαρμένες στην επιφάνεια του νησιού. Οι προσφορές που ισχύουν στο πλοίο, ισχύουν εναλλακτικά και στο νησί.
Σε διάφορα καταστήματα μπορούν οι επισκέπτες να αγοράσουν αναμνηστικά προϊόντα. Πολύ ιδιαίτερο είναι το περίπτερο του Γάμου. Εδώ ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν την τελετή του γάμου τους σε μία εξωτική περιοχή, να δώσουν τον λόγο της μόνιμης σύζευξης σε μία παραδεισένια ατμόσφαιρα.
Η κατασκευή των κτιρίων, η ιδέα τρόπου λειτουργίας του νησιού μέχρι και οι δραστηριότητες που προσφέρονται, όλα έχουν προγραμματιστεί και λειτουργούν πάνω σε οικολογικές αρχές.
Μία ημέρα εμπειρία διακοπών σε ένα συναρπαστικό μικρό, τροπικό Παράδεισο, έτσι όπως τον ζωγραφίζουν τα όνειρα μας. Συχνά την ημέρα αυτή περνούσε από το μυαλό μου το ρητό του Νίκου Καζαντζάκη: „ . . . έχεις πινέλα, έχεις χρώματα, ζωγράφισε τον Παράδεισο και μπες μέσα. . .”

Υ.Γ. Τα εγκαίνια του νησιού MSC Οcean Cay Island έγιναν στις 5 Δεκέμβρη 2019. Το φωτογραφικό υλικό είναι από την ημέρα αυτή που διεξήχθηκαν τα εγκαίνια, στα οποία είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε. Τα κατασκευαστικά στοιχεία αντιγράφηκαν από πληροφοριακά δελτία της ναυτιλιακής εταιρίας MSC Cruises ως επίσης ορισμένες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε με την έγκριση της.
Cay (αγγλικά), Cayo (ισπανικά) προέρχονται από τη λέξη „Cayri” στη γλώσσα των ενδογενών Ταϊνο που σημαίνει = μικρό νησάκι, χαμηλού ύψους στην επιφάνεια κοραλλιογενούς υφάλου. Cayris συναντάμε ως επί το πλείστον στον ινδικό ωκεανό και στην Καραϊβική.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments