Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι αλήθεια πως ο Μαυρίκιος, αυτό το πανέμορφο νησί στον Ινδικό Ωκεανό, δε διαθέτει Παρθενώνα, Δελφούς, αρχαία Ολυμπία και όλα αυτά που θαυμάζουμε στην τυχερή χώρα μας. Άλλωστε ο Μαυρίκιος άρχισε να κατοικείται μόλις πριν από πεντακόσια χρόνια. Ωστόσο αυτό δεν αποθάρρυνε τους αρμόδιους του τουρισμού του Μαυρικίου, και την ντόπια κοινωνία, να αξιοποιήσουν οτιδήποτε έχει έστω και υποψία τουριστικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή, δεν αρκέστηκαν μόνο στο “ήλιος και θάλασσα” που είναι ο κύριος λόγος να επισκεφτεί κάποιος το νησί.

Αξιοποιώντας διάφορα μικρά ή μεγάλα αξιοθέατα, δημιούργησαν το ενδιαφέρον στους επισκέπτες να αφήσουν για λίγο τις παραλίες και τα πολυτελή ξενοδοχεία τους και να επισκεφτούν το εσωτερικό του Μαυρικίου που έχει το δικό του ενδιαφέρον και να αφήσουν περισσότερα χρήματα.

Έτσι η τουριστική ζωή, δεν περιορίζεται μόνο κατά μήκος των όμορφων παραλίων με τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Οι εκδρομές που προτείνουν τα τοπικά τουριστικά γραφεία στους τουρίστες είναι πάρα πολλές. Κάποιες έχουν να κάνουν με τα θρησκευτικά μνημεία του ινδουισμού που υπάρχουν μέσα στα τροπικά δάση. Μια ιερή λίμνη των ινδουιστών ( Grand Bassin) με αγάλματα γύρω από αυτήν και χώρους λατρείας, είναι το σημαντικότερο από αυτά που επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες, αν και για τους μη ινδουιστές είναι μάλλον αδιάφορο.

Διάφοροι καταρράκτες μέσα στο τροπικό δάσος, κάποιοι όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί, προσελκύουν επίσης πολλούς τουρίστες. Ένα άλλο τουριστικό αξιοθέατο που αποτυπώνει την ικανότητα των υπευθύνων να αξιοποιήσουν τουριστικά τα πάντα, είναι μια περιοχή μέσα στο δάσος όπου εξαιτίας ενός γεωλογικού φαινομένου το έδαφος έχει εφτά διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις. Ονομάζεται Seven Colored Earths και στην Ελλάδα μάλλον δεν θα το δίναμε ιδιαίτερη σημασία. Εκεί όμως αξιοποιήθηκε τουριστικά με οργανωμένες περιηγήσεις, υποδομές, καταστήματα κλπ και συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες. Συνδυάζεται με επίσκεψη σε κοντινές φύτευες καφέ και μπανάνας.

Άλλα αξιοθέατα μακριά από τις παραλίες είναι τα ωραία φυσικά τοπία σε προστατευόμενες περιοχές μέσα στα τροπικά δάση, φυτείες ζαχαροκάλαμου, τσαγιού, καφέ, μπανάνας κλπ που ήταν και η αιτία κάποτε να κατοικηθεί το νησί . Επίσης το εξαιρετικό μουσείο ζαχαροκάλαμου και ένα επισκέψιμο εργοστάσιο που παράγει ρούμι από τα ζαχαροκάλαμα και στα οποία είχαμε αναφερθεί αναλυτικά σε παλαιότερη ανάρτηση.

Ο εξαιρετικός βοτανικός κήπος στην πρωτεύουσα Πορτ Λουί, υπαίθριες αγορές με φτηνά προϊόντα, μικρά εμπορικά κέντρα, και πολλά ακόμη. Εκείνο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, είναι ο εξαιρετικός τρόπος με τον οποίο έχουν αξιοποιηθεί. Είναι οργανωμένα, σύγχρονα με όλες τις απαραίτητες υποδομές, πλήρη πληροφόρηση προς τους τουρίστες, καταστήματα κλπ. Όλα αυτά δείχνουν πως η επιτυχία ενός προορισμού δεν εξαρτάται απαραίτητα από το πόσο όμορφος ή γεμάτος ιστορία είναι, αλλά από το πόσο καλά οργανωμένος είναι. Οπότε στη χώρα μας έχουμε πολύ δουλειά ακόμη…

 

Info…

Στον Μαυρίκιο πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Cosmorama Travel που ασχολείται με τον συγκεκριμένο προορισμό και πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών μέσω Κωνσταντινούπολης.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments