Ο Κεράτιος Κόλπος, που αποτελεί την είσοδο του Βοσπόρου και τμήμα της Ιστορικής Χερσονήσου, πήρε το όνομά του από το σχήμα του που μοιάζει με κέρας, ενώ λέγεται ότι οφείλει την ονομασία του και στα νερά του που αποκτούν χρυσαφένιο χρώμα – ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα. Λόγω της μορφολογίας του, ο Κεράτιος Κόλπος υπήρξε σημαντικός λιμένας όπου αγκυροβολούσαν τα πλοία των εμπορικών στόλων της Οθωμανικής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η περιοχή παρουσιάζει σήμερα έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα με τζαμιά, εκκλησίες, συναγωγές και ιστορικές σχολές που αποτελούν ίχνη της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης, μιας ιστορίας άνω των χιλίων χρόνων.
Το Χαλίτς, η γειτονιά που περιβάλλει τον Κεράτιο Κόλπο, είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές της Κωνσταντινούπολης και έχει αναδειχθεί ως ένα νέο σημείο σαγήνης αυτής, καθώς τα πιο πρόσφατα αξιοθέατα της πόλης είναι διάσπαρτα στην περιοχή αυτή.

Ακολουθούν τρεις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να περιηγηθεί στα στενά και τα πολύχρωμα δρομάκια στο παράλιο μέτωπο του Κεράτιου Κόλπου, σε μια από τις πιο όμορφες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Φανάρι – Μπαλάτ: Τόσο δελεαστικά με τους πολύχρωμους δρόμους τους…
Το Μπαλάτ και το Φανάρι, οι γειτονικές συνοικίες της Ιστορικής Χερσονήσου, συγκαταλέγονται στις πιο ξεχωριστές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης, με τεράστια ιστορική κληρονομιά και υπέροχα αξιοθέατα. Μολονότι στο πέρασμα των αιώνων οι επισκέπτες τους άλλαζαν, αυτές οι διπλανές ιστορικές συνοικίες κατάφερναν πάντα να επιβιώνουν.
Το Φανάρι, ο όμορφος γείτονας του Μπαλάτ, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές της Κωνσταντινούπολης με αξιοσημείωτα αξιοθέατα όπως το εντυπωσιακό ογκώδες κτιριακό συγκρότημα της Μεγάλης του Γένους Σχολής, το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου.
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή, ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα στους λόφους του Φαναριού, είναι το πιο μεγαλοπρεπές κτίσμα στην περιοχή του Κεράτιου Κόλπου. Το κτίριο, γνωστό ως «Κόκκινο Σχολείο», μοιάζει με κάστρο και χτίστηκε με πυρότουβλα από τη Μασσαλία.

Λόφος Πιερ Λοτί (Pierre Loti): Ατενίζοντας την υπέροχη θέα του Κεράτιου Κόλπου…
Στην Ιστορική Χερσόνησο, ο λόφος Πιερ Λοτί είναι ένα πολύ διάσημο σημείο. Ο λόφος, που πήρε το όνομά του από τον Γάλλο συγγραφέα Julien Viaud, και συγκεκριμένα από το ψευδώνυμό του, προσφέρει εκπληκτική θέα και παρουσιάζει μια συλλογή από δείγματα αρχαίας αρχιτεκτονικής της Κωνσταντινούπολης που διατηρούνται με ιδιαίτερη μέριμνα από τον 19ο αιώνα.

Από τους ιστορικούς στρατώνες στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Τουρκίας…
Η βιβλιοθήκη Ραμί (Rami) είναι ένα από τα νεότερα αξιοθέατα της γειτονιάς, βρίσκεται στη συνοικία Εγιουπσουλτάν (Eyüpsultan) της Κωνσταντινούπολης και στεγάζεται στους πρώην Στρατώνες Ραμί του 18ου αιώνα. Με τις εργασίες αποκατάστασης, ανακαίνισης και κατασκευής που πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό και στα αρχικά υλικά, οι διαμορφωμένοι κήποι και το περιβάλλον πολιτισμού και τέχνης της βιβλιοθήκης προσφέρουν στους επισκέπτες της μια πολύπλευρη εμπειρία.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments