Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Ανηφορίζοντας προς τον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, στην περιοχή του Πέραν στην Κωνσταντινούπολη, ένας δρόμος τραβά την προσοχή όλων των περαστικών. Είναι η οδός Galipdede, γεμάτη από καταστήματα που πωλούν μουσικά όργανα και άλλα είδη μουσικής.
Πάνω από το δρόμο σε κάποιο ύψος, έχουν τοποθετηθεί οι στίχοι του ποιήματος «I Can’t Explain» του Τούρκου ποιητή Orhan Veli. Έχει γραφτεί το 1941 και θεωρείται ένα από τα πιο διαβασμένα στον κόσμο.
Η εγκατάσταση έχει τίτλο «Poetry Written by Light» (ποίηση γραμμένη από το φως) καθώς όταν ο ήλιος είναι ψηλά, οι στίχοι ως σκιά σχηματίζονται στο έδαφος για να τους διαβάσουν οι περαστικοί. Είναι στα τουρκικά, ωστόσο σε άλλες γλώσσες είναι γραμμένοι σε επεξηγηματικές καλαίσθητες πινακίδες στην άκρη του δρόμου.
Ο δρόμος έχει πάρει τον τίτλο «το μονοπάτι της ποίησης» και προκαλεί την προσοχή των τουριστών που δεν σταματούν να φωτογραφίζουν και να φωτογραφίζονται.

Info…
Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Mentor Travel Specialists που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments