Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εξακολουθούν να πηγαίνουν από το κακό το χειρότερο, ωστόσο ο τουρισμός ανάμεσα στις δυο χώρες καλά κρατεί. Έξι τουριστικά λεωφορεία από την Τουρκία μετρήσαμε το πρωί του Σαββάτου έξω από το τουρκικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται το μουσείο του Κεμάλ, αλλά αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτό που θα συμβεί στην Κωνσταντινούπολη το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Πάνω από 100 τουριστικά λεωφορεία από την Ελλάδα θα μεταφέρουν ισάριθμα γκρουπ στην Πόλη, ενώ δεκάδες τουριστικά λεωφορεία θα επισκεφτούν άλλους προορισμούς στην Τουρκία, (Καππαδοκία, Πόντος, Σμύρνη, Αδριανούπολη, Αϊβαλί).
Όσοι επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη θα την βρουν κάπως διαφορετική από προηγούμενες φορές. Δεν είναι μόνο τα δεκάδες εργοτάξια που εκσυγχρονίζουν με νέα έργα στην Πόλη («δουλεύουμε για 16 εκατομμύριά κατοίκους» λένε διαφημιστικές γιγαντοαφίσες με τη φωτογραφία του Δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου , που ζητά την κατανόηση των κατοίκων για την ταλαιπωρία που προκαλούν τα έργα). Περισσότερο είναι το τουριστικό κλίμα που έχει αλλάξει στην Κωνσταντινούπολη.
Η Πόλη κυριολεκτικά έχει καταληφθεί από Άραβες τουρίστες. Από τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που καθημερινά κατακλύζουν την Κωνσταντινούπολη, το 70% είναι πλέον Άραβες από τη Μέση Ανατολή και το υπόλοιπο 30% τουρίστες από την Άπω Ανατολή, το Ισραήλ και την Ευρώπη. Η πλατεία Ταξίμ και η γύρω περιοχή, τουριστικό κέντρο της Πόλης, θυμίζει περισσότερο Δαμασκό ή Αμάν και λιγότερο την Κωνσταντινούπολη που ξέραμε.
Λόγω αυτής της εξέλιξης, τα ξενοδοχεία στο Ταξίμ, που παραδοσιακά προτιμούν τα ελληνικά γκρουπ, έχουν ακριβύνει αισθητά, καθώς τα προτιμούν οι Άραβες που έχουν περισσότερα να πληρώσουν. Σιγά σιγά τα ελληνικά γκρουπ θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα πως θα μένουν εκτός Ταξίμ, όπου υπάρχουν πολύ καλύτερα ξενοδοχεία σε χαμηλότερη τιμή. Άλλωστε τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Ταξίμ, δεν δικαιολογούν την κατηγορία τους.
Όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι πλέον πάμφθηνη για τους τουρίστες λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, θα απογοητευτούν. Οι τιμές στην Τουρκία ανεβαίνουν συνεχώς και ιδιαίτερα εκεί που κυκλοφορούν οι τουρίστες. Για μας τους Έλληνες είναι κάπως φθηνότερα από τη χώρα μας αλλά τζάμπα δεν είναι. Επίσης είναι πλέον ορατή στους δρόμους της Πόλης η φτωχοποίηση του ντόπιου πληθυσμού.
Το κυκλοφοριακό παραμένει το τεράστιο πρόβλημα της Κωνσταντινούπολης και τα τουριστικά λεωφορεία με δυσκολία κινούνται στους δρόμους. Σπαταλούν πολλές ώρες από το πρόγραμμα της εκδρομής και κουράζουν τους εκδρομείς. Θα πρέπει πλέον ακόμη και τα γκρουπ να μάθουν να κινούνται με τη δημόσια συγκοινωνία (μετρό, τραμ, θαλάσσια συγκοινωνία κλπ). Το εισιτήριο είναι πολύ φθηνό, λιγότερο από μισό ευρώ, το δίκτυο είναι πολύ καλό, φτάνεις παντού και γρήγορα κερδίζοντας πολύ χρόνο σε σχέση με ένα τουριστικό λεωφορείο.
Στις αγορές πέριξ του Καπαλί Τσαρσί, όπου οργιάζει η πώληση προϊόντων μαϊμού, οι μαγαζάτορες δεν κρύβουν την προτίμηση τους στους Έλληνες και την αποστροφή τους στους Άραβες τουρίστες, με τους οποίους δεν φαίνεται να ταιριάζουν πολύ.
Καθώς το πρόγραμμα κάθε εκδρομής περιλαμβάνει επίσκεψη στην Αγία Σοφία θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το σφίξιμο που θα νιώσετε στο στομάχι σας όταν αντικρίσετε την μεγαλειώδη εκκλησιά ως τζαμί.
Τέλος θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι πως ένας από τους λόγους που πάμε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, είναι και για να στηρίξουμε τις 83 ορθόδοξες εκκλησίες και προσκυνήματα και να δώσουμε χαρά στους Ρωμιούς της Πόλης, που παίρνουν κουράγιο όταν βλέπουν τις εκκλησιές να γεμίζουν με επισκέπτες από την Ελλάδα.

Info…

Στην Κωνσταντινούπολης πήγαμε πρόσφατα στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Mentor Travel Specialists που ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments