Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η Μπρυζ, η πρωτεύουσα της Φλάνδρας, βρίσκεται μόνο 100 χιλιόμετρα από την πόλη των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Από την πρώτη κιόλας βόλτα στην πόλη, νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα παραμύθι με τα μεσαιωνικά καλντερίμια, τα παετόνια που κυκλοφορούν στα πλακόστρωτα δρομάκια, τους πύργους, τα χρωματιστά σπίτια, τις λίμνες, τη φύση και τη μπαρόκ αρχιτεκτονική να δημιουργούν έναν πίνακα ζωγραφικής.
Από πολλούς αποκαλείται η «Βενετία του Βορρά» λόγω των πολλών καναλιών της, θα ήταν όμως «άδικο» να την χαρακτηρίσουμε έτσι διότι με αυτόν τον τρόπο στερείται τη μοναδική προσωπικότητα της η οποία είναι άξια να κεντρίσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και να τον κάνει να την ερωτευτεί. Όλες οι εποχές ευνοούν την πόλη, καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες λόγω της ηλιοφάνειας προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες, όμως και ο χειμώνας έχει τη χάρη του με πιο χαμηλές θερμοκρασίες αλλά με την επιλογή να δει κανείς την παραμυθένια πόλη στολισμένη τα Χριστούγεννα.
Η Μπρυζ, φημίζεται εκτός της απολαυστικής ομορφιάς της για τις γεύσεις και τα αρώματα της σοκολάτας της που είναι από τις καλύτερες και πιο διάσημες στον κόσμο. Διαθέτει πολλές σοκολατερί όπου οι λάτρες τους σπεύδουν να δοκιμάσουν την μοναδική γεύση τους. Επιπλέον, η μπύρα ρέει άφθονη και σε αυτήν την βελγική πόλη και φυσικά και αυτή με τη σειρά της έχει πολλούς fans να την ακολουθούν.
Αν και μικρή, η πόλη έχει πληθώρα μουσείων και ιστορικών εκκλησιών που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που ολοκληρώνουν την εμπειρία αυτής της μικρής και «θαυματουργής» πόλης. Ακόμη θα δείτε, πάρκα με πλούσια βλάστηση, κανάλια με την επιλογή της βαρκάδας, κύκνοι και πάπιες για συντροφιά. Μέρη που μοιάζουν με καρτ-ποσταλ βρίσκονται παντού.
Κι αν κανείς θεωρεί ότι η πόλη έχει μόνο αυτά να προσφέρει, όταν φτάνει στην κεντρική της πλατεία, η οποία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, μένει με ανοιχτό το στόμα από τα κτίρια-αριστουργήματα που αντικρύζει. Νιώθεις λες και βρίσκεσαι σε μία «μακέτα» όπου πρωταγωνιστείς και δεν μπορείς να τραβήξεις το βλέμμα σου από πάνω της.

Info…

Η Μπρυζ είναι εύκολη σε πρόσβαση από την πόλη των Βρυξελλών μέσα σε μία ώρα με το τραίνο και μπορεί να εξερευνηθεί και σε μία ημερήσια εκδρομή.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments